Megjelent: 13 éve

Ősszel újrakezdődhetnek a bértárgyalások?

A hétfői megegyezést három hónapos sztrájkfenyegetéssel tarkított vita előzte meg, mire végül 6,65 százalékos emelésben kiegyeztek a felek. A szakszervezetek az újabb tárgyalások lehetőségét azért vetették fel, mert azt szeretnék, hogy a bérek mindenképp őrizzék meg vásárlóerejüket. Szerintük a megnövekedett járulékterhek eleve 3,5 százalékkal apasztják az idén a kereseteket.

Arra ma még nincs javaslatunk, hogy magasabb inflációnál miként korrigálják a béreket - mondta a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Szabó Endre. Szerinte ez megtörténhet egy idei kiegészítéssel, de úgy is, ha a jövő évi bértárgyalásokon veszik figyelembe a magasabb infláció miatti keresetkiesést.

A munkaügyi tárcánál korainak tartják ezt a felvetést, mivel csak a jövő év elején derül ki pontosan, mekkora volt a 2007-es infláció, így most nem érdemes ezzel foglalkozni. Ha valóban magasabb lesz a pénzromlás mértéke, akkor sem nyílik sok lehetőség az idén további illetménykiegészítésre, hisz a mostani megállapodás is hetvenmilliárdos kiadással jár. Ezt az összeget úgy tudja előteremteni az állam, hogy a 2008. január 16-án esedékes 13. havi illetményt kifizetését előre hozza, és július 1-jétől havi részletekben fizet a szféra dolgozóinak.

Elégedetlenek a tanárok - ágazati sztrájk lehet
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete álláspontja szerint a hétfői megállapodás sem 2007-ben, sem 2008-ban nem jelent béremelést. Erre a két évre a megállapodás érdemi keresetemelkedést sem garantál - fogalmazott közleményében Kerpen András, elnök.

A kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság között született megállapodást eredménynek tartotta ugyan Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, de gyenge pontjának nevezte, hogy egyes elemei függnek a konvergenciaprogram sikerétől. Az átalakításoknak szakmai alapon kell megtörténnie, ami azért is fontos, mert a II. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásai csak ilyen rendszerbe vonhatók be - fejtette ki.

Az érdekvédő a megállapodás előnyének tartotta, hogy az nem zárja le sem a 2008-ra, sem a 2009-re vonatkozó bértárgyalásokat. A szakszervezt által összeállított dokumentum szerint a megállapodás alapján a pedagógusok keresete 2007 júliusától - változatlan illetményrendszer mellett - 8,3 százalékkal emelkedik. A PSZ komolyan veszi, ami a megállapodásban szerepel, így azt is, hogy augusztusban elindulnak a 2008-ra vonatkozó bértárgyalások.

Varga László ugyanakkor közölte: a megállapodás nem az illetmények emelésére, hanem keresetnövekedésre vonatkozik, ezért végigviszik a korábban kilátásba helyezett aláírásgyűjtő akciójukat, miután az Országos Választási Bizottság jóváhagyta az ívet. Bíznak abban, hogy a szükséges 50 ezer aláírásnál többet sikerül összegyűjteniük. Ha 50 ezer aláírás összegyűlik, az Országgyűlésnek foglalkoznia kell a kérdéssel.

Az érdekvédő hangsúlyozta: a problémák elsődleges megoldási módja a tárgyalás, ezen az irányon nem is kívánnak változtatni. A PSZ jelenleg nem számol ágazati sztrájkkal, de az érdekvédelmi tömörülés vezetője nem zárta ki ennek lehetőségét.


Magyar Hírlap, Klubrádió
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk