Megjelent: 15 éve

Ösztöndíjban részesíti a jövő reménységeit a GE

A GE Foundation és az Institute of International Education (IIE; Nemzetközi Oktatási Intézet) közös szervezésében az idén újabb 60 cseh, lengyel, magyar és román egyetemista bővíthette szakmai tudását és kapcsolati tőkéjét a GE Foundation Scholar-Leaders Program három napos budapesti regionális nyári szemináriumán - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A nemzetközi szemináriumi program első napjának az idén is a GE Hungary Zrt. székháza adott otthont. A rendezvény keretében a diákok beszélgetést folytattak Cezary Maczka, a lengyelországi BPH-GE Money HR igazgatójával, Cristian Dragos, a romániai GE Money értékesítési igazgatójával, Szabó Eszter regionális Corporate kommunikációs és Public Affairs igazgatóval, valamint Somogyi Balázzsal a GE Energy magyarországi igazgatójával a világban zajló gazdaság kihívásokról és a GE ezekre adott válaszairól. A diákok ugyancsak átfogó ismereteket kaptak a globális cég működéséről és társadalmi szerepvállalásáról. A beszélgetést követő ebéd alatt a diákoknak arra is lehetőségük nyílt, hogy megismerkedjenek a GE további hazai és nemzetközi vezetőivel.

A GE Foundation Scholar-Leaders ösztöndíjprogramot azért hozták létre, hogy fejlessze a részt vevő diákok vezetői képességeit, valamint, hogy hozzájáruljon egy nemzetközi szinten is versenyképes új vezető generáció kialakulásához. Az ösztöndíjat nyert diákok a program segítségével mind szakterületükön, mind társadalmi értelemben vezetőkké válnak, ezáltal olyan fiatal értelmiségiek és szakemberek közép-kelet-európai hálózata jön létre, akik később fontos szerepet tölthetnek be a régió gazdasági és társadalmi fejlesztésében.

Ezer euró három éven keresztül

A GE Foundation Scholar-Leader programjának nyertesei három éven keresztül évente ezer Euró ösztöndíjat kapnak. Ezen felül nyáron egy nemzetközi vezetői készségfejlesztő szemináriumon vesznek részt Budapesten, továbbá lehetőségük nyílik arra, hogy saját hazájukban egy napon át "árnyékként" kövessenek egy GE vezetőt, figyelemmel követve munkáját (shadow day).

Az idei évtől a program új elemeként a végzős ösztöndíjasok Prágában, egy karrier szeminárium keretében mélyíthetik el nemzetközi gazdasági ismereteiket. 2008. tavaszán Leslaw Kuzaj, a GE közép-európai vezető képviselője és a csehországi GE vezetők segítségével teljes körű kitekintést kaptak a nemzetközi gazdasági tendenciákról, valamint még részletesebben ismerhették meg a kapcsolat és karrierépítés módszereit.

Kialakulóban a kelet-közép-európai hálózat

A GE Foundation ösztöndíjprogram az első olyan egyetemi ösztöndíj Magyarországon és Közép-Európában, amely a General Electric Company (GE) filantróp alapítványa, a GE Foundation anyagi támogatásával valósul meg. A 2002 őszén elindított magyar program sikerére építve a GE Foundation lehetővé tette, hogy az IIE budapesti irodája, amely egyben az európai iroda is, a magyar modellt követve ugyanezt a programot 2003-ban Lengyelországban, illetve 2004-ben Csehországban is elindíthassa. A program legújabb résztvevője Románia, ahonnan idén másodszor érkeztek diákok.

"A minőségi oktatás az egyes országok és a teljes a régió jövőjének és növekedésének egyik alappillére, mely nemcsak hogy utat mutat az egész életen át tartó lehetőségek felé, de képzett, sokoldalú munkaerővel és állampolgárokkal gazdagítja közösségeinket. Azáltal, hogy megosztjuk a diákokkal a GE vállalati kultúrájának, értékeinek és menedzsment stratégiájának bizonyos elemeit a nyári szeminárium valamint a shadow day során, meggyőződésem, hogy segítünk nekik későbbi karrierjük megalapozásában. A programmal a GE célja nem más, mint hogy elősegítse a jövő fiatal, ígéretes vezetőinek közép-európai hálózatának kialakulását. Ennek megvalósulása különöses fontos a régió további fejlődése és integrációja szempontjából." - mondta Cezary Maczka.

A GE az egész világon hozzájárul azoknak az országoknak, illetve városoknak a fejlődéséhez, amelyekben működik; így tett az elmúlt 19 évben Magyarországon is - mondta Somogyi Balázs, aki az üzletági tapasztalatok mellett saját karrierjéről is beszélgetett a diákokkal.

Országonként öt magyar egyetem diákjai versenyezhetnek

A GE Foundation ösztöndíjprogram a GE Foundation és az Institute of International Education Nemzetközi Oktatási Intézet (IIE) közötti együttműködés révén jött létre; az IIE a világ egyik vezető nemzetközi, non-profit alapon működő, oktatási és csereprogramokkal foglalkozó szervezete. A GE Foundation ösztöndíjprogram 2002 szeptemberében került először meghirdetésre öt magyar egyetemen: a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, illetve a Pannon Egyetemen (korábban Veszprémi Egyetem) közgazdasági, menedzsment, mérnöki vagy műszaki területen tanuló diákok jelentkezhettek az ösztöndíjra. Másodéves diákok számára nyitott ez a lehetőség, és Csehországban, illetve Lengyelországban is 5-5 egyetem diákjai kerülhetnek be a programba, míg tavaly óta Romániából szintén öt egyetemről pályázhatnak a diákok.

A négy országból összesen 20 egyetem pályázói nyerhetik el az ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredményeik, illetve egyetemen kívüli tevékenységeik és más képességek alapján (pl. diákcsoportokban való tevékeny szerep, önkéntesi munka, közösségi szerepvállalás, vezetői képességek). 2006-tól a diákoknak a program részeként önkéntesi munkát is kell végezniük, amellyel hozzájárulhatnak saját környezetük (iskolájuk, városuk) fejlődéséhez, épüléséhez. Az évenként megrendezésre kerülő regionális szeminárium ezeket a tehetséges diákokat hozza össze, hogy bepillantást nyerjenek a munka világába, megismerjék a GE működését. A szemináriumon a GE magas beosztású vezetői, illetve sokféle területet képviselő szakember is részt vesz.

"Fantasztikus élmény volt számomra a nyári szeminárium. Egy egész napon át GE vezetők társaságában lehettünk és különféle kérdéseket tehettünk fel a céggel kapcsolatban, amire más helyzetben talán soha nem nyílna lehetőségünk. Ezt megelőzően egy csapatépítő napon vettünk részt, ahol alkalmunk volt megismerkedni a többiekkel és kipróbálhattunk milyen is csapatban dolgozni." - mondta Bacsa Edit, a GE Foundation Scholar-Leaders ösztöndíj program egyik tavalyi nyertese.

A GE Foundation Hungary ösztönprogramról, illetve a GE Foundation által támogatott egyéb európai ösztöndíjakról további információ a program honlapján található: www.iie.eu
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
32 ezer forinttal emeli a béreket az Auchan

Fix alapbéremelést hajt végre az Auchan Magyarország - közölte az áruházlánc. Teljes cikk

Kezdhetnek izgulni az Audi Hungária dolgozói, februárban startolnak a bértárgyalások

Február elején kezdődnek a bértárgyalások az Audi Hungariánál. A cél, hogy a bérek reálértéke ne csökkenjen. Teljes cikk

Folytatódik a zuhanás a tech szektorban, hatszáz munkahelyet szüntet meg a Spotify is

Az elmúlt hetekben a Meta több mint 11 ezer embert, az Alphabet 12 ezret küldött el, az Amazon, ami az Egyesült Államok második legnagyobb... Teljes cikk