Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Öt éves bércsökkentési program vagy viszlát Görögország

A CEBR londoni elemzői kimutatták, hogy az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség –az elsődleges versenyképességi mutató – Görögországban 36 százalékkal emelkedett a 2000 után eltelt tíz évben, Németországban azonban mindössze 6 százalékkal. A megoldás négy-öt évnyi meredek bércsökkentés lehet - írja a Magyar Nemzet.

A ház számításai szerint ahhoz, hogy a görög munkaköltség-mutató eddigi emelkedése a vizsgált időszak EU-átlagára csökkenjen vissza, négy-öt évnyi meredek bércsökkentésre lenne szükség Görögországban. Ez azonban legalább 2014-ig tartó recessziót eredményezne, ami azt jelentené, hogy a már recesszióban lévő Görögországban hat egymást követő évben csökkenne az életszínvonal.

A CEBR elemzői szerint könnyen meglehet, hogy az ilyen mértékű gazdasági szenvedést a görög lakosság elviselhetetlennek találja, és inkább egy rövidebb, jóllehet még fájdalmasabb "kiigazítást" választ: a távozást az euróövezetből.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett, legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének valószínűségét.

Magyar Nemzet
Follow hrportal_hu on Twitter