Megjelent: 10 éve

Ötszázmilliárd forint hiányzik a nyugdíjvagyonból

A Századvég elemzésére hivatkozva Selmeczi Gabriella tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: ötszázmilliárd forint hiányzik a nyugdíjvagyonból. A kormánybiztos szerint 12 év alatt az inflációval korrigált összes befizetés 3261 milliárd forintot tett ki. Vagyis ahhoz, hogy a reálértéküket megőrizzék a befizetések, legalább ennyinek kellene lenni a pénztárak kasszáiban.

A nyugdíjvédelmi megbízott szerint nincs ennyi, az összes reálhozam ugyanis 109 milliárd forint, eközben 210 milliárd forintot írtak le költségként a pénztárak. Ráadásul az sem zárható ki, hogy további vagyonvesztés következik be majd a magán-nyugdíjpénztári vagyonban január végéig, amikor megkezdik a vagyonelemek átvite­lét az állami alapba.

- Ha a pénztárak csak állampapírba fektettek volna, akkor ötszázmil­liárd forinttal több lenne most a számlákon, ami tíz százalékkal magasabb egyéni hozamokat jelentett volna - hangsúlyozta a nyugdíjvédelmi megbízott.

Hozzátette: a kabinet eltökélt szándéka volt, hogy a reálhozamot adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül lehessen felvenni, egy összegben. Ez jogilag nem lehetséges, illetve igazságtalan lenne, ezért a többi tőkejövedelemhez hasonlóan a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó alá esnek a reálhozamok.

Magyar Hírlap
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter