Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Pályázási szokások Európában és az USA-ban

Ugyan minden országban egy oldalas kísérőlevélből és maximum két oldalas önéletrajzból áll az írásbeli pályázat, mégis megfigyelhetőek nemzeti jellegzetességek. Külföldi oldalakon böngészve és helyi fejvadászok véleménye alapján állítottunk össze néhány tippet a külföldi munkavállaláson gondolkodóknak, nehogy apróságokon csússzanak el.

Mielőtt külföldre pályáznánk, tanácsos helyi álláskeresőkkel, fejvadász cégek képviselőivel felvenni a kapcsolatot, hogy néz ki az országban íratlan szabály szerint elkészített pályázat. Néhány pályázási tapasztalatot gyűjtöttünk össze.

A franciáknál a kézzel írt kísérőlevél szokás

Franciaországban ugyan az önéletrajzot számítógéppel írják, ám a kísérőlevelet már kézírással kell leadni. Mindemellett a gallok sokat adnak az igényes, választékos nyelvezetre az udvariassági formulákra. Fényképet szintén csatoljunk a cv-hez, diplomamásolatot pedig csak akkor, ha kérik. Hiába pályázunk nemzetközi céghez, a pályázat nyelve a francia, enélkül nem boldogulhatnak a Franciaországba igyekvők.

Német precizitás: egész mappával pályáznak

A németek a pályázásban is kilógnak a sorból precizitásukkal a többi európai ország közül. A pályázóknak "Bewerbungsmappe"-t (pályázási mappát) kell beadni, ami kísérőlevélből, dátummal és aláírással ellátott önéletrajzból, aktuális fotóból és különböző igazolásokból áll. A korábbi munkaadó által kiállított bizonyítványnak (Arbeitszeugnis) kultúrája van, szintén papírral igazolják a továbbképzéseket, a külföldi tapasztalatot, a gyakornoki munkát. A mappa tehát elég vastag is lehet. Ha nem konkrét álláshirdetésre pályázunk, hanem csak úgy elküldjük cégekhez anyagunkat, elegendő első körben egy fényképpel ellátott önéletrajz. A HR-esek különösen figyelnek az egyenes karrierívre és a motivációra. Külföldről munkaerőt toborzó nemzetközi cégeknél az angol nyelvű pályázat is elfogadott.

Lényegre törő angolok: nem kell fénykép

Angliában rövidebb és lényegre törő pályázat is elegendő. Az önéletrajzban a személyes adatok között nem kell feltüntetni a vallást, a családi állapotot, a szülő foglalkozását és diplomamásolatot sem kell mellékelni. A doktori címet csak az orvosok írják ki, megszólításnál pedig a Dear Mr./Ms. ... használják. Elképzelhető, hogy pályázati anyagunk megérkezése után kérdőívet küldenek, amit tanácsos alaposan, lelkiismeretesen kitölteni. Az állásinterjún nem az önéletrajzi lyukakra mennek rá, hanem a jelölt személyiségét, csapatba illeszthetőségét vizsgálják. A fénykép nem része a pályázatnak.
Az angolokhoz hasonló az írországi pályázás. Nagyon fontos az ajánlólevél (letters of reference), melyet volt munkaadónktól kell kérni és angolra célszerű fordítani.

A svédek az alkoholra is rákérdezhetnek

Svédországban a multiknál bevett szokás az angol nyelvű pályázat. A lakosság angoltudása egyébként is kiemelkedően jó. Fénykép nem szükséges az önéletrajzhoz, angol nyelvű diplomamásolatot viszont sok esetben kérnek. A felvételi beszélgetésen előfordul, hogy rákérdeznek az alkoholfogyasztásra, ugyanis ez az északi országban társadalmi probléma. A nőknél kérdést tehetnek fel a családtervezésről. Pszichológiai teszteket leginkább vezetői pozíciók esetében alkalmaznak.

A spanyoloknál a regionális nyelvismeret is számít

Spanyolországban elvárás a spanyoltudás és sok helyen a regionális nyelv (baszk, katalán) alapszintű ismerete. Fényképet nem kötelező, de tanácsos mellékelni a cv-hez. Kiemelkedően fontos a szakmai tapasztalat, és valamelyik korábbi - lehetőleg spanyol vagy spanyol érdekeltségű - vállalattól az ajánlólevél beszerzése és csatolása.

Hollandiában sokszor telefonon interjúztatnak

Hollandiában a nagy cégeknél elfogadott az angol pályázás, a kis és középvállalatoknál viszont hollandul kell leadnunk anyagunkat. Fényképet nem szokás csatolni, csak ha az álláshirdetésben szerepel feltételként. A németalföldieknél bevett szokás telefonon interjúztatni a jelölteket, ezért mobilszámunkat írjuk bele az önéletrajzba.

USA: személyes adatokkal és fotóval elvághatjuk magunkat

Az európaitól sok szempontból eltér a pályázás az Egyesült Államokban. Tilos képet csatolni a cv-hez és a néven, lakcímen kívül személyes adatot sem szabad leírni (vallás, nem, magasság, nemzetiség, családi állapot, tulajdonságok). Szintén nem tartalmaz információt a fizetési elvárásról (a kínált bér az álláshirdetésben úgyis megjelenik) és a korábbi munkaadótól való távozás okát se írjuk le.
A kísérőlevélben (cover letter) és az önéletrajzban (resume) sokkal fontosabb a szakmai tapasztalatot kiemelni és végzettségünket precízen akár több sorban körülírni.

Általános tanács külföldre igyekvőknek: ugyan - amint látható - néhány országban a multinacionális cégeknél elegendő az angoltudás, a helyi nyelv alapszintű ismerete nélkül nem ajánlatos kimenni.

Karácsony Zoltán, 2005. október 6.
Follow hrportal_hu on Twitter

Megmutatjuk a sikeres apróhirdetés feladás titkait

Egyre több ember használja a népszerűbb apróhirdető oldalakat, vagy vásárlás, vagy eladás céljából. A kínálat egyre nagyobb, az emberek pedig egyre jobban belejönnek használatukba és tapasztalatot szereznek. Eladni mindenki szeretne, hiszen egy ideig mindenki mindent megtart, majd egy idő után eszébe jut, hogy talán még egy jó kis üzletet is kihozhat ebből! tovább..

  További cikkek
  5 dolog, amire figyeljünk Black Friday-kor

  A Black Friday tökéletes alkalom, hogy tudatos pénzügyi gondolkodásra tanítsuk a gyerekeket. De mi van, ha a szülő is a vásárlási pszichózis... Teljes cikk

  Csaknem egyheti bért buktak a brit alkalmazottak a Brexit-sokk miatt

  Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint a brit EU-tagsági népszavazás sokkjához közvetlenül köthető fontgyengülés és az ebből eredő... Teljes cikk

  Eddig 32 millió forintot gyűjtöttek a nőnek, akit azért rúgtak ki, mert bemutatott Trump-nak

  Juli Briskman október végén került reflektorfénybe, amikor a mellette elhaladó amerikai elnöknek üdvözlésképpen középső ujját mutatta fel. Az... Teljes cikk

  Andacs Botond az Index kiadójának új vezetője

  Andacs Botond a hét év után távozó vezérigazgatót, Pusztay Andrást váltja a kiadó élén - írja a Médiapiac. Teljes cikk

  Csokoládékereskedők csaltak el 626 millió forint adót

  Egy tatabányai és egy budapesti cég a gyanú szerint 626 millió forint adót csalt el, mert Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából behozott... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár