kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

PDSZ: nem teljesen sikertörténet az idei tanévkezdés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a kormányzati kommunikáció ellenére nem nevezhető sikertörténetnek az idei tanévkezdés.

Mendrey László pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a tankönyvpiac "beszűkült", a tananyag komoly aggodalmakra ad okot, továbbá a kísérleti tankönyvekben leírtak ellenőrzésére sem volt elegendő idő, így azokban maradtak hibák.

"Idegborzoló héten vagyunk túl" – fogalmazott a szakszervezeti vezető, hozzátéve, a pedagógusok továbbra is elégedetlenek. A törvényben garantált pedagógusbér-emelés folytatása valóban jó hír, azonban "a törvény betartását jó hírnek aposztrofálni meglehetősen sajátos" – tette hozzá.

A kísérleti tankönyvekről szólva azt mondta, azok ellenőrzésére nem volt elegendő idő, az azokból történő oktatást "ráerőltették" az iskolákra és a pedagógusokra. Mendrey László szerint egyfajta "emberkísérletnek" is nevezhető, hogy megközelítőleg százezer gyerek tanul ezekből a könyvekből, feladatlapokból.

Ha viszont a szóban forgó könyveket ellenőrizték, akkor még rosszabb a helyzet – tette hozzá a PDSZ elnöke, megjegyezve, hogy egyre másra látnak napvilágot botrányos, vállalhatatlan tartalmak.

A PDSZ úgy véli, a tankönyvpiacot az állam "einstandolta", sikeres tankönyvkiadókat lehetetlenített el, könyveiket a Klik alá tartozó intézmények meg sem rendelhették.

A szakszervezet hiányolja a Nemzeti Pedagógus Kar megszólalását tankönyvügyben, mondván, ez a szervezet lenne hivatott megvédeni a tanárokat. A PDSZ egyben állásfoglalásra kérte a pedagógus kart ebben az ügyben.

Más témáról szólva Mendrey László elmondta, még mindig nincs megoldás arra a problémára, hogy ne a pedagógusokkal fizettessék meg a banki számlavezetés költségeit. Emlékeztetett, korábban az önkormányzat vállalta át ezeket a díjakat a tanároktól, ám a helyhatóságok és most már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sem állja ezeket a költségeket.

Mendrey László elmondta, a Kúria elvi döntése értelmében ezeket a díjakat, költségeket továbbra is a Kliknek kellene fizetni.

A PDSZ ezzel kapcsolatban megkereste a Kliket, de nem válaszoltak levelükre, ezért a tankerületi vezetőkhöz fordultak – hangzott el.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így viszonyulnak az európaiak a nyelvtanuláshoz

A megkérdezettek szerint több munkalehetőség közül válogathat, aki megtanul egy új nyelvet. Teljes cikk

Ingyenes akkreditált továbbképzés indul tanároknak

Díjmentes, online elvégezhető, akkreditált pedagógustovábbképzési lehetőség nyílt a KRÉTA egyre népszerűbb Idegennyelvi Felkészítő Moduljához... Teljes cikk

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem (DE), az erről szóló megállapodást pénteken írták alá a felsőoktatási intézmény és a város vezetői. Teljes cikk