Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

PDSZ: nem teljesen sikertörténet az idei tanévkezdés

Mendrey László pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a tankönyvpiac "beszűkült", a tananyag komoly aggodalmakra ad okot, továbbá a kísérleti tankönyvekben leírtak ellenőrzésére sem volt elegendő idő, így azokban maradtak hibák.

"Idegborzoló héten vagyunk túl" – fogalmazott a szakszervezeti vezető, hozzátéve, a pedagógusok továbbra is elégedetlenek. A törvényben garantált pedagógusbér-emelés folytatása valóban jó hír, azonban "a törvény betartását jó hírnek aposztrofálni meglehetősen sajátos" – tette hozzá.

A kísérleti tankönyvekről szólva azt mondta, azok ellenőrzésére nem volt elegendő idő, az azokból történő oktatást "ráerőltették" az iskolákra és a pedagógusokra. Mendrey László szerint egyfajta "emberkísérletnek" is nevezhető, hogy megközelítőleg százezer gyerek tanul ezekből a könyvekből, feladatlapokból.

Ha viszont a szóban forgó könyveket ellenőrizték, akkor még rosszabb a helyzet – tette hozzá a PDSZ elnöke, megjegyezve, hogy egyre másra látnak napvilágot botrányos, vállalhatatlan tartalmak.

A PDSZ úgy véli, a tankönyvpiacot az állam "einstandolta", sikeres tankönyvkiadókat lehetetlenített el, könyveiket a Klik alá tartozó intézmények meg sem rendelhették.

A szakszervezet hiányolja a Nemzeti Pedagógus Kar megszólalását tankönyvügyben, mondván, ez a szervezet lenne hivatott megvédeni a tanárokat. A PDSZ egyben állásfoglalásra kérte a pedagógus kart ebben az ügyben.

Más témáról szólva Mendrey László elmondta, még mindig nincs megoldás arra a problémára, hogy ne a pedagógusokkal fizettessék meg a banki számlavezetés költségeit. Emlékeztetett, korábban az önkormányzat vállalta át ezeket a díjakat a tanároktól, ám a helyhatóságok és most már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sem állja ezeket a költségeket.

Mendrey László elmondta, a Kúria elvi döntése értelmében ezeket a díjakat, költségeket továbbra is a Kliknek kellene fizetni.

A PDSZ ezzel kapcsolatban megkereste a Kliket, de nem válaszoltak levelükre, ezért a tankerületi vezetőkhöz fordultak – hangzott el.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy felmérés szerint a pedagógusok háromnegyede nem érzi magát biztonságban az iskolákban

A PSZ felmérése szerint a pedagógusok többsége nem érzi magát biztonságban az iskolákban, eközben a Demokratikus Koalíció az ingyenes... Teljes cikk

Akár havi 280 ezer forint ösztöndíj is jár a felnőttképzésben

Változások a felnőttképzésben: jön az ösztöndíj, a diákhitel és a pályakövetési rendszer. Teljes cikk

Schanda Tamás: Magyarország érdeke, hogy visszaállítsuk a szakképzés régi rangját

Az ITM stratégiai és parlamenti államtitkára szerint szakképzési iskolaszerkezet átalakítása zökkenőmentesen zajlik. Teljes cikk