Megjelent: 15 éve

Pénzzel űzi el a bevándorlókat Spanyolország

A spanyol kormány azt tervezi, hogy a munkanélküli bevándorlóknak felajánlja, hogy kifizeti a járadékukat előre, ha hajlandók visszatérni hazájukba és beleegyeznek abba, hogy legalább három évig ott is maradnak.

A spanyol munkaügyi miniszter kijelentette, hogy 189 országból 100 ezer bevándorlót érinthet ez az egyezség, de várhatóan csupán tíz és húsz százalék közötti az arányuk azoknak, akik komolyan szóba jöhetnek az "ajánlat" szempontjából. A kormány várhatólag szeptemberben hagyja jóvá a tervezetet.

Spanyolországban egyre dagad a bevándorlási hullám, megközelítőleg tíz százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben a bevándorlók száma, az építőipar látszólag végtelen munkalehetőségei folytán. Ám közben lelassult a nemzetközi gazdaság és a spanyol építőipar fellendülése is megtorpant, amely a bevándorlókat érinti a leginkább.

Egy szakértő szerint ez nemcsak azokról a munkavállalókról szól, akik elfogadják ezt az ajánlatot, hanem az emberi létről is. "Meg kell győződnünk arról, hogy azoknak a bevándorlóknak, akik elfogadják ezt az egyezséget, megfelelő feltételeket biztosítanak, hogy újrakezdhessék életüket".

A munkanélküliek bérük körülbelül 70 százalékát kapják meg az első hat hónapban munkanélküli járadékként, ennek lejártával fizetésük 60 százalékában részesülnek munka nélkül az azt követő két évben. Ezen módosítana a jelenlegi tervezet, eszerint ugyanis a bevándorló állástalanok pénzük 40 százalékában részesülnének, amíg Spanyolországban tartózkodnak, és 60 százalékban, amint szülőföldjükre lépnek.

The Irish Times/HREOnline
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek