Megjelent: 14 éve

Plusz százmillió a hajléktalanoknak

Százmillió forint plusztámogatást ad a kormány a hajléktalanok ellátásához a költségvetés általános tartalékából - közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárca adatai szerint Magyarországon 20-30 ezer hajléktalan van, ebből 10 ezren Budapesten élnek, nagyjából 6 ezren pedig állandóan az utcán, ők a legveszélyeztetettebbek - mondta.

Kiss Péter álláspontja szerint át kell alakítani a hajléktalanellátás rendszerét, mert jelenlegi működtetése drága és nem minden esetben hatékony.

A miniszter beszélt arról, hogy az ellátás alapja az utcai szociális munka, 78 ilyen szolgálat működik. Ezenkívül regionális diszpécserszolgálat és krízisautó-rendszer működik, a hajléktalanokat 70 nappali melegedőben, átmeneti szállásokon, éjjeli menedékhelyeken várják, összesen majdnem 13 ezer férőhelyen, egyéb rehabilitációra 700 férőhely áll rendelkezésre - tette hozzá.

Az ellátórendszerhez 20 háziorvosi rendelő és hat 24 órás egészségügyi centrum tartozik - mondta a miniszter hangsúlyozva, hogy az ellátások nagyobb részét civil szervezetek végzik.

A pluszforrásról szólva azt mondta: a százmillió forintból 30 milliót a szabadban élő emberek helyzetének javítására, 15 milliót élelmiszer-adományra, ötmilliót fertőtlenítő fürdetés működtetésre, 20 milliót egy átmeneti szálló létrehozására, 10 milliót a téli ellátásban szerepet vállaló társadalmi szervezeteknek, 20 millió forintot pedig a váratlan helyzetek kezelésére szánnak.

Kiss Péter kitért a hajléktalan-ellátás középtávú fejlesztési irányaira. Tervei szerint hét év alatt legalább 3.000 fővel csökkentenék az utcán élők számát és 3.500 embernek teremtenének foglalkoztatáshoz kötött önálló lakhatást.

Ennek eszközeire példaként említette a foglalkoztatási támogatást, a lakásbérlési támogatást és azt, hogy 500 lakás megvásárlásával az önmagáról gondoskodni tudó, de a piaci viszonyok közt még nem boldoguló hajléktalant segítenek.

Ennek az is az előnye - tette hozzá -, hogy helyeket szabadít fel azoknak, akik most nem férnek be a menhelyekbe, másoknak pedig kitörési lehetőséget kínál a hajléktalanságból.

Kiss Péter bejelentette, hogy kiterjesztik a hajléktalanok 24 órás háziorvosi szolgálatát a még hiányzó négy régióra: Észak- és Dél-Alföldre, valamint Közép- és Nyugat-Dunántúlra. Azt ígérte, korszerűsítik a már meglévő éjjeli menedékhelyeket, kiterjesztik a Befogadó Falu projektet és ösztönzik a kártyás fogyasztásmérő-készülékek használatát, amely megelőzheti a hajléktalanságot, ha valakinek túl sok a közüzemi tartozása.

Kitért arra is, hogy szociális csomópontokat szeretnének kialakítani Budapesten és a vidéki nagyvárosok nagy forgalmú területein, pályaudvarok, állomások, aluljárók közelében. Ezek olyan helyek lennének, ahol az utcán élők biztonságban érezhetik magukat, tisztálkodhatnak, megőrzik a személyes holmijukat és a szociális gondozók is jobban segíthetik őket - mondta a szociális és munkaügyi miniszter.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter