Megjelent: 13 éve

Plusz százmillió a hajléktalanoknak

Százmillió forint plusztámogatást ad a kormány a hajléktalanok ellátásához a költségvetés általános tartalékából - közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárca adatai szerint Magyarországon 20-30 ezer hajléktalan van, ebből 10 ezren Budapesten élnek, nagyjából 6 ezren pedig állandóan az utcán, ők a legveszélyeztetettebbek - mondta.

Kiss Péter álláspontja szerint át kell alakítani a hajléktalanellátás rendszerét, mert jelenlegi működtetése drága és nem minden esetben hatékony.

A miniszter beszélt arról, hogy az ellátás alapja az utcai szociális munka, 78 ilyen szolgálat működik. Ezenkívül regionális diszpécserszolgálat és krízisautó-rendszer működik, a hajléktalanokat 70 nappali melegedőben, átmeneti szállásokon, éjjeli menedékhelyeken várják, összesen majdnem 13 ezer férőhelyen, egyéb rehabilitációra 700 férőhely áll rendelkezésre - tette hozzá.

Az ellátórendszerhez 20 háziorvosi rendelő és hat 24 órás egészségügyi centrum tartozik - mondta a miniszter hangsúlyozva, hogy az ellátások nagyobb részét civil szervezetek végzik.

A pluszforrásról szólva azt mondta: a százmillió forintból 30 milliót a szabadban élő emberek helyzetének javítására, 15 milliót élelmiszer-adományra, ötmilliót fertőtlenítő fürdetés működtetésre, 20 milliót egy átmeneti szálló létrehozására, 10 milliót a téli ellátásban szerepet vállaló társadalmi szervezeteknek, 20 millió forintot pedig a váratlan helyzetek kezelésére szánnak.

Kiss Péter kitért a hajléktalan-ellátás középtávú fejlesztési irányaira. Tervei szerint hét év alatt legalább 3.000 fővel csökkentenék az utcán élők számát és 3.500 embernek teremtenének foglalkoztatáshoz kötött önálló lakhatást.

Ennek eszközeire példaként említette a foglalkoztatási támogatást, a lakásbérlési támogatást és azt, hogy 500 lakás megvásárlásával az önmagáról gondoskodni tudó, de a piaci viszonyok közt még nem boldoguló hajléktalant segítenek.

Ennek az is az előnye - tette hozzá -, hogy helyeket szabadít fel azoknak, akik most nem férnek be a menhelyekbe, másoknak pedig kitörési lehetőséget kínál a hajléktalanságból.

Kiss Péter bejelentette, hogy kiterjesztik a hajléktalanok 24 órás háziorvosi szolgálatát a még hiányzó négy régióra: Észak- és Dél-Alföldre, valamint Közép- és Nyugat-Dunántúlra. Azt ígérte, korszerűsítik a már meglévő éjjeli menedékhelyeket, kiterjesztik a Befogadó Falu projektet és ösztönzik a kártyás fogyasztásmérő-készülékek használatát, amely megelőzheti a hajléktalanságot, ha valakinek túl sok a közüzemi tartozása.

Kitért arra is, hogy szociális csomópontokat szeretnének kialakítani Budapesten és a vidéki nagyvárosok nagy forgalmú területein, pályaudvarok, állomások, aluljárók közelében. Ezek olyan helyek lennének, ahol az utcán élők biztonságban érezhetik magukat, tisztálkodhatnak, megőrzik a személyes holmijukat és a szociális gondozók is jobban segíthetik őket - mondta a szociális és munkaügyi miniszter.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter