kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 7 éve

A nyílt munkaerőpiactól távol "dolgozgathatnak" a hajléktalanok

Jelenleg a legtöbb hajléktalannak a közfoglalkoztatási programokban van lehetősége dolgozni. Kiégett emberek kezei alatt, a megélhetést jelentő munkaerőpiactól elzárva „dolgozgatnak”. Ugyanakkor a munkáltatók várnák a munkavégzésre felkészült hajléktalan személyeket. Csak éppen nem tudják, hol érik őket utol, és arra sincs pontos, módszertani leírás, hogyan kell a már munkaképessé tett emberekkel sikeresen együtt működni. A HR Portál annak járt utána, milyen módszertani megoldások léteznek, és ezek milyen sikerességgel működnek.

Létezik Skóciában egy étteremlánc, ahol kizárólag hajléktalan emberek dolgoznak. Az alapítókat a neves közgazdász, Muhammad Yunus inspirálta (Yunus közgazdasági Nobel díjat is kapott az ötletéért és annak megvalósításáért. A szegénységet különböző mikrovállalkozások elindításával lehet leküzdeni, véleménye szerint - a szerk.) A tulajdonosok társadalmi vállalkozást indítottak el azzal a szándékkal, hogy egy idő után a hajléktalanok akár 25 százalékát is foglalkoztató szendvics-hálózatot működtessenek. Minden megkeresett pennyt arra használnak, hogy a bérek és a költségek, illetve az üzletfejlesztés terhei mellett szociális szolgáltatásokat nyújtsanak a náluk dolgozó hajléktalanoknak. Mára 5, skót nagyvárosban működik szendvicsezőjük. Ehhez az kell, hogy sokkal jobb minőségben gyártsák a szendvicseket az elérhető, nagy étteremláncokhoz képest, és sokkal innovatívabban működjenek. Valóban értelmes, magas elvárásokkal tűzdelt munkát kapnak a hajléktalan emberek, és mindezt a piacról finanszírozható, fenntartható módon teszik.

A munkáltatók várnak mindenkit, aki kétkezi munkát végezne

Szinte minden munkáltató nagy munkaerőhiányról beszél. Ha valaki most kétkezi munkát keres, nagyon sokféle lehetőséggel találkozik. Az árufeltöltéstől a konyhai kisegítésig, takarítástól a raktári munkáig sok lehetőség várja a dolgozni akarókat. Most már olyan mértékű a hiány, hogy nemcsak minimálbérért alkalmaznak munkásokat a vállalatok. Bruttó 150-180 ezer forintos fizetéseket kínálnak szervezetek a szorgalmas, precíz, fizikai munkáért.

Azt gondolnánk, ez az a helyzet, amit „kegyelmi állapotnak” is nevezhetünk, ha a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci integrációjáról beszélünk. Még szinte soha nem volt ennyire kiürülve ez a szegmense a munkaerőpiacnak, ugyanakkor már elindultak felfelé a bérek, ami értelmessé is teszi a munkavégzést.

Hajléktalanból munkavállaló

A hajléktalanságnak számtalan közös, és legalább ennyi eltérő jellemzője van. Máshogy kell, és lehet a közterületen élőkkel bánni, és mást kell adni a hajléktalan szálláson lakóknak. Fel kell ismerni, hogy sokan nem alkalmasak közülük munkavégzésre, de néhányan meg olyan mértékben motiváltak, ami segíti őket a gödörből való kimászásban. Elég csak napjaink egyik legnépszerűbb motivációs előadójára gondolni. Nem tudni, milyen szakmai alapokkal bír a fiatalember, de még azt se, hogy valóban megélte-e azt a sorsot, amelyről beszél. A hatalmas sportcsarnokokat azonban mindig megtölti.

A legnagyobb budapesti hajléktalan-ellátó központ, a BMSzKI (Budapesti Szociális Módszertani Központ és Intézményei) az elmúlt időszakban nagyon sok, szép eredményű projektet hajtottak végre, amelyben több lépcsőben segítettek hajléktalan személyeknek elhelyezkedni. A Fehér Boróka által leírt tanulmány bemutatja azt a munkát, ahogy egészen páratlan módszerekkel nagyon jó eredményeket értek el egy kis népesség tekintetében.

A cél egyértelmű volt: „Mivel a hajléktalan emberek az átlagnépességnél sokkal alacsonyabb arányban végeznek fizetett tevékenységet, ugyanakkor a hajléktalanságból való kijutás egyik elengedhetetlen feltétele a rendszeres elégséges jövedelem, a TáMOP-5.3.3-11/1-2011-0001 azonosítószámú, „nyitás az utcára - Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása” elnevezésű programban arra törekedtünk, hogy, akit csak lehet, álláshoz tudjunk segíteni. A BMSzKI két álláskereső irodája szolgáltatásain túl a „nyitás az utcára” programban konzorciumi partnerünk, a BMSzKI Kft. bevonásával 10 fő számára lehetővé tettük a támogatott foglalkoztatást. A nyolchónapos foglalkoztatás első négy hónapja alatt a foglalkoztatás költségeit a TÁMOP program biztosította, a következő négy hónapos ún. tovább foglalkoztatási időszak alatt pedig önerőből fizették a munkatársak bérét. Ez a projektleírás nagyon hasznos. Megemlíti azokat a problémákat, amelyekkel küzdeni kell, a megoldásokat, a pozitív kimeneteleket, és javaslatokat is megfogalmaz. Aki munkáltatóként hajléktalan foglalkoztatással szeretne dolgozni, mindenképp érdemes ezzel az anyaggal kezdeni a munkát.

Három éve még nem lehetett továbblépni a nyílt munkaerőpiacra

Az összefoglaló szerint „a foglalkoztatási alprogram bebizonyította, hogy a rendszeres, értelmes, fizetett tevékenység több szükséglet kielégítésére válasz lehet. Ugyanakkor folyamatos volt a lemorzsolódás, és nem tudunk olyan munkavállalóról, aki számára megfelelőbb bejelentett munkát talált volna - és magasabb fizetéssel kecsegtető fekete munkavállalás miatt is csak két fő távozott (a tízből - a szerk.) a programból.” Ez a 2014-es munkaerő-piaci állapotokat tükrözte. Ma már más a helyzet.

A fluktuáció csökkentésére Fehér Boróka számtalan javaslatot fogalmazott meg. „A munkavállalók számára egy hosszabb, részletesebb felkészítés hasznos lehetett volna. Hiszen nekik nincs információjuk olyan alapvető munkavállalói ismeretekről, mint például szerződéskötés, a bruttó és nettó fizetés közötti különbség, táppénzre és szabadságra való jogosultság és azok feltételei, az igénybevétel módja, szerződésbontás, panaszkezelés. Másfelől fontos lett volna a munkavállalással kapcsolatos stresszorokkal, konfliktusforrásokkal is valamilyen módon foglalkozni.”

A kiválasztás módszerei sem voltak túl kifinomultak, hiszen a munkáltató és a munkavállaló csak a szerződéskötéskor találkozott, ezért nem volt lehetőség a munkavállalók tényleges készségei, tudásai felmérésére. Ezért előfordulhatott, hogy valaki nem a kompetenciáinak legmegfelelőbb munkakörbe került, ami jelentősen csökkenti a motivációt.

Komoly vállalás volt a közterületekről érkező hajléktalanok munkaerő-piaci integrációját önköltségen elkezdeni. Feltételezhetjük, hogy a nyílt munkaerőpiacra elsősorban nem ők fognak kilépni, de a fent felsorolt sarokpontokra akkor is érdemes tekintettel lenni, ha szállón élő, vagy szállásoltatott hajléktalant vesz fel egy-egy szervezet.

Közfoglalkoztatás mint megoldás

A BMSzKI foglalkoztatási részprojektje egy komplex projekt egy részét jelentette, komoly szakmai tartalmakkal, gondosan kidolgozva.

Egészen más minőséget jelentenek azok a szervezetek, amelyek a közfoglalkoztatás keretében, tömegesen alkalmaznak hajléktalanokat.

Megkerestük az egyik legnagyobbat, kértük ossza meg a HR Portállal a tapasztalatait. Szigorúan név nélkül vállalta az önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője és szociális munkása a nyilatkozatot.

Ők is - mint minden projekt megvalósító a kötelező disszemináció részeként - létrehoztak egy kiadványt, amelyben leírják a projekt legfontosabb részleteit. Ez azonban pusztán egy leírás. Számok, adatok, PR. Hiányoznak belőle a valós kihívások, megoldások, jó gyakorlatok.

A személyes tapasztalat még szomorúbb. Több száz, hajléktalan ember sorsáért olyanok felelnek, akik a saját előítéletességükkel, kiégettségükkel nem tudnak számot vetni. Nem is veszik észre azt.

A munka heroikus lehetett, mert a szervezet vezetői semmilyen eszközt nem kaptak a célcsoport irányításhoz, projektben bent tartáshoz. De ők maguk sem alkották meg ezeket a módszereket, eszközöket.

A levonások nélkül is csak 55 ezer forintos közfoglalkoztatott bér önmagában nem elég semmire, lakhatást nem nyújtottak, munkaerő-piaci szolgáltatást szervezetten nem adtak. A nyílt munkaerőpiaccal nem volt érdekük a kapcsolatfelvétel. Ennél a gigaprojekt-sorozatnál minőségről nem is volt - és mivel másfajta konstrukcióban most is zajlik a munka, nincs is - szó. A hagyományos, közfoglalkoztatási keretek közt csak a hat hónapig tartó időszakot kell valahogy túlélni. És ez felőrölte az ott dolgozókat.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk