Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Reálisak a költségvetés számai a munkaadók szerint

Alapvetően reálisnak nevezték az MTI által megkérdezett munkaadói szervezetek a jövő évi költségvetés makroszámait, egy szakszervezeti vezető véleménye szerint azonban kérdéses a célok teljesülése, és elfogadhatatlan, hogy továbbra sem emelkednek a közszolgálati bérek.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke abban bízik, hogy a javaslatban szereplő mutatók teljesülnek. Fontos a 2,5 százalékos gazdasági növekedés megvalósulása, mert ilyen bővülés esetén lehet a foglalkoztatás növekedésével számolni, és ilyen körülmények között maradhat a tervezett szinten a hiány is - hangsúlyozta.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSz) elnöke szerint fontos, hogy az infláció alacsony maradjon, a vállalkozások finanszírozását segítő növekedési hitelprogram folytatódjon, a banki kamatok szintje csökkenjen. Ezt véleménye szerint segítheti a jövő évi költségvetésből kiolvasható tendencia.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke is reálisnak nevezte a jövő évi költségvetési javaslatban szereplő mutatókat. A jövő évi bértárgyalások szempontjából fontosnak tartja, hogy a 2,5 százalékos gazdasági növekedés megvalósuljon és az infláció alacsony legyen.

A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek (MaSzSz) még nincs testületi álláspontja a tervezettel kapcsolatban - mondta az MTI-nek Varga László, a szövetség egyik alelnöke. Személyes álláspontja szerint azonban elfogadhatatlan, hogy a közszolgálati bérek továbbra is befagyasztva maradnak. Úgy vélte, kérdéses, hogy teljesülnek-e jövőre a kormány által kitűzött célok, így a 2,4 százalékos hiánycél, a 2,5 százalékos növekedés, vagy az 1,8 százalékos infláció. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a jövő évi nyugdíjemelés így alacsonyabb lesz a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által kedden bejelentett, 2,2 százaléknál.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk