Megjelent: 9 éve

Rendvédelmi állóháború: a fiatalok harmada elhagyhatja a pályát

Kónya Péter a Népszabadságnak adott interjúban kijelentette: ha a szaktárca szerint vannak olyanok, akik csalással vonultak szolgálati nyugdíjba, akkor járjanak utána a konkrét eseteknek, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Az elnök több szakértővel karöltve úgy véli, sokan fogják elhagyni a pályát.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke úgy véli, nem az a kérdés, hogy el tudnak-e képzelni olyan kormányzati előterjesztést, amely a szolgálati nyugdíj megszüntetése esetén is elfogadható az állománynak. Az előzmények fényében kérdés az, hogy lehet-e hinni a kormánynak az ígéretek betartását illetően - mondta el a Népszabadságnak adott interjújában.

Az elnök szerint minden fórumon jelezték, készek tárgyalni és megállapodni, de minden jel arra utal, hogy a háttérben már mindent előre eldöntöttek, ezért nem folynak érdemi tárgyalások. Vannak olyan információik is, hogy a már nyugállományba vonult kollégák státuszának és nyugdíjának a felülvizsgálatára készül a kormány, újra szolgálatba kívánják őket állítani. Számos példa van arra, hogy a rendvédelemre vonatkozó vagy a munka világát érintő törvényeket egyéni indítványokat elfogadva szabályoztak újra, egyeztetés nélkül.

Kiszivárgott hírek szerint a BM egyszeri, 30 százalék körüli béremelést sem tartana elképzelhetetlennek az új életpályamodell egyik első lépéseként. Az elnök szerint ez jól hangzik, de nincs rá fedezet, ez a tárgyalásokon egyértelműen kiderült. "Szigorítsák az ellenőrzést, határozzák meg velünk közösen, hogy a jövőben hány százalékos munkaképtelenségtől lehet szolgálati nyugdíjba vonulni, de ne a rendszer egészét szüntessék meg."

Sokan elhagynák a pályát

Az elnök beszámolt arról is, hogy egy belső felmérést szerint a szolgálati nyugdíj megszüntetése esetén a fiatalok több mint harmada elhagyná a pályát. Máté Levente nyugdíjszakértő a Világgazdaságnak elmondta, problematikus lehet, hogy azt a jogot veszik el, amelynek tudatában szegődött valaki például rendőrnek. A korkedvezményes nyugdíjak bevezetésére korábban azért került sor, mert a munkavégző képesség elvesztése egyes foglalkozásokban - mint például a bányászat, fegyveres testületek, vegyipar - előbb következik be, mint másutt: az ezeken a területeken dolgozók gyorsabban öregszenek. Ez a korkedvezmény lényege - fejtette ki Máté.

Félő, hogy a korkedvezményes lehetőségek megszűnésével az érintett szakmák eddigi kontraszelekciója felerősödik a jövőben - mondta el a Világgazdaságnak Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója is.

Világgazdaság/Népszabadság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk