Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Réthelyi Miklós a magyar szociálpolitikáról

Magyarország több lépésben próbálja megőrizni a szociális támogatások értékét annak érdekében, hogy akinek ténylegesen szüksége van rá, az megkaphassa. Azok számára viszont, akik kényszerből kerültek a segélyezettek körébe, a cél az, hogy legyen munkalehetőség - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

images

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD)tagállamainak tárcavezetői a pénzügyi és gazdasági válságnak a szociális juttatásokra és általában a tagállamok szociálpolitikájára tett hatásaival foglalkoznak a kétnapos találkozón.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a tanácskozáson ismertette, milyen új feltételrendszerrel történik Magyarországon a segélyek átszervezése. Kiemelte, hogy lényeges változásokat hozott az iskolai segélyezésnek a gyerekek iskolába járásához kötése: jelenleg sokkal kevesebb a hiányzó az iskolákban, mint korábban. "Kialakult a rend, s azok a gyerekek, akik jelen vannak az iskolában, remélhetőleg tanulnak is, és ők később a tudásukkal tudnak enyhíteni az esetleges elhelyezkedési gondjaikon" - hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter a családtámogatás külön útra tereléséről, azaz a szociális segélyektől való elválasztásáról is beszélt felszólalásában. Ennek célja, hogy a különböző helyekről kapott segélyek összege ne haladjon meg egy olyan szintet, hogy emiatt ne lenne érdemes munkába állni.

Az MTI kérdésére a miniszter elmondta: a felszólalásokból az derült ki, hogy Nagy-Britanniában történtek a magyar politikához hasonló lépesek a segélyek és a munkajövedelem megfelelő arányba hozására, annak érdekében, "hogy akik hátrányos helyzetben vannak, ne azt figyeljék, hogy mit nem tudnak csinálni, hanem azt, hogy mit tudnak csinálni".

- Olyan munkahelyeket kell teremteni, hogy a hátrányos helyzetben lévők munkával tudják megkeresni a fenntartásuknak egy jelentős részét - hívta fel a figyelmet Réthelyi.

A megbeszélés arra is rávilágított a miniszter szerint, hogy egyidejűleg nagyon sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy olyan lépéssorozattal lehessen biztosítani a rászorulók segélyezését, amely nem megy a költségvetés kárára.

Réthelyi Miklós kifejtette: a nagy munkanélküliséggel küzdő országokban a munkalehetőségek biztosításával kell a még munkaképes korban lévő emberek számára ösztönözni az életstratégia-váltást azért, hogy a gyerekek azt lássák reggel, hogy a szüleik felkelnek és munkába mennek. A többgenerációs munkanélküliségben élő családok tagjainak kiemelésében már az oktatásnak is részt kell vennie - tette hozzá a miniszter.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Azzal gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét, hogy bántalmazta beosztottját

A vezérőrnagy panasszal élt a gyanúsítás ellen, a bántalmazott nő nyolc hónapja nem dolgozik. Teljes cikk

Kiemelkedő gázsit ígér a zenészeknek és háttérembereiknek a zeneipart segítő támogatás

Bejelentették a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar zeneipart segítő 5 milliárd forintos támogatást. Teljes cikk

Négy és félszer annyi robot dolgozik a magyar cégeknél, mint 8 évvel ezelőtt

Magyarország kilenc helyet lépett előre a robotizáltság terén. Teljes cikk