Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Réthelyi Miklós a magyar szociálpolitikáról

Magyarország több lépésben próbálja megőrizni a szociális támogatások értékét annak érdekében, hogy akinek ténylegesen szüksége van rá, az megkaphassa. Azok számára viszont, akik kényszerből kerültek a segélyezettek körébe, a cél az, hogy legyen munkalehetőség - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

images

images

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD)tagállamainak tárcavezetői a pénzügyi és gazdasági válságnak a szociális juttatásokra és általában a tagállamok szociálpolitikájára tett hatásaival foglalkoznak a kétnapos találkozón.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a tanácskozáson ismertette, milyen új feltételrendszerrel történik Magyarországon a segélyek átszervezése. Kiemelte, hogy lényeges változásokat hozott az iskolai segélyezésnek a gyerekek iskolába járásához kötése: jelenleg sokkal kevesebb a hiányzó az iskolákban, mint korábban. "Kialakult a rend, s azok a gyerekek, akik jelen vannak az iskolában, remélhetőleg tanulnak is, és ők később a tudásukkal tudnak enyhíteni az esetleges elhelyezkedési gondjaikon" - hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter a családtámogatás külön útra tereléséről, azaz a szociális segélyektől való elválasztásáról is beszélt felszólalásában. Ennek célja, hogy a különböző helyekről kapott segélyek összege ne haladjon meg egy olyan szintet, hogy emiatt ne lenne érdemes munkába állni.

Az MTI kérdésére a miniszter elmondta: a felszólalásokból az derült ki, hogy Nagy-Britanniában történtek a magyar politikához hasonló lépesek a segélyek és a munkajövedelem megfelelő arányba hozására, annak érdekében, "hogy akik hátrányos helyzetben vannak, ne azt figyeljék, hogy mit nem tudnak csinálni, hanem azt, hogy mit tudnak csinálni".

- Olyan munkahelyeket kell teremteni, hogy a hátrányos helyzetben lévők munkával tudják megkeresni a fenntartásuknak egy jelentős részét - hívta fel a figyelmet Réthelyi.

A megbeszélés arra is rávilágított a miniszter szerint, hogy egyidejűleg nagyon sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy olyan lépéssorozattal lehessen biztosítani a rászorulók segélyezését, amely nem megy a költségvetés kárára.

Réthelyi Miklós kifejtette: a nagy munkanélküliséggel küzdő országokban a munkalehetőségek biztosításával kell a még munkaképes korban lévő emberek számára ösztönözni az életstratégia-váltást azért, hogy a gyerekek azt lássák reggel, hogy a szüleik felkelnek és munkába mennek. A többgenerációs munkanélküliségben élő családok tagjainak kiemelésében már az oktatásnak is részt kell vennie - tette hozzá a miniszter.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter