Megjelent: 11 éve

Sértik az öngondokodás elvét az adóváltozások

A Stabilitás Pénztárszövetség álláspontja szerint az új adójavaslat elfogadása a munkáltatói hozzájárulás elmaradását, az önkéntes pénztári rendszer összeomlását, az emberek az elmúlt 15 év során kialakult öngondoskodásba vetett hitének elvesztését, és a gyengélkedő magyar állampapírpiac egy állandó vevőjének elvesztését vonja maga után.

A kormány adócsomagjában a "Munkabarát adórendszer" címszó alatt szerepel, hogy 2010-től jelentősen szűkül a munkáltatók által adott természetbeni juttatások adómentessége és az egyéb adómentes jövedelmek köre is. Jelenleg az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak tagjai részére a munkáltató havi tagdíj hozzájárulása (munkáltatói hozzájárulás) a tárgyhó első napján érvényes minimálbér 50 százalékáig, egészség illetve önsegélyző pénztárakba történő befizetés esetén a minimálbér maximum 30 százalékáig adómentes a magánszemélynél. Amennyiben a kormány szándéka szerint a munkáltatói hozzájárulás teljes összege után akár a magánszemélynek, akár a munkáltatónak adófizetési kötelezettsége keletkezne, az egyet jelentene az öngondoskodás rendszerének feladásával - állítja a Stabilitás Pénztárszövetség.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint számos kedvezőtlen következménnyel járhat az önkéntes kölcsönös pénztári tagdíj hozzájárulás (munkáltatói hozzájárulás) megadóztatatása. Az adóteher következményeként a munkáltatók béren kívüli juttatási csomagja a hosszú távú megtakarítások helyett elsősorban a közvetlen, azonnali fogyasztást segítené elő, sőt a hozzájárulási "hajlandóságot" is várhatóan ellehetetleníti majd; rövidesen megszűnnének a nyugdíj-kiegészítések és a még meglévő egészségpénztári szolgáltatások igénybevétele is. Az új szabályozás bevezetése az öngondoskodást alapjaiban rengetné meg; a teljes öngondoskodási rendszer kialakulását, továbbfejlődését akadályozná, a felelősséget és a feladatokat az állami ellátórendszerekre hárítaná át.

Százmilliárd évente

Tekintettel arra, hogy az önkéntes pénztárakba befizetett összegek jelentős részét értékpapírokba fektetik (éves szinten körülbelül 100 milliárd forint önkéntes pénztári munkáltatói befizetés) az adóztatás hatására a hozzájárulások várhatóan nagymértékű csökkenése, esetleg elmaradása jelentős hatással lenne a hazai pénz- és tőkepiacra is.

A Stabilitás Pénztárszövetség állásfoglalásában a munkáltatói hozzájárulás adóval történő terhelésének javaslatát elutasítja az egész pénztári szféra nevében, hiszen a javaslat az önkéntes pénztárak, valamint a több mint 2200 ezer önkéntes pénztári tag és a munkáltatói hozzájáruláson keresztül több ezer munkáltató érdekeit sérti. A javaslat elfogadása a munkáltatói hozzájárulás elmaradását, az önkéntes pénztári rendszer összeomlását, az emberek az elmúlt 15 év során kialakult öngondoskodásba vetett hitének elvesztését, és a gyengélkedő magyar állampapírpiac egy állandó vevőjének elvesztését vonná maga után. A szövetség nem utolsó sorban hangsúlyozza, hogy ezen adótervekből nem lesz állami adóbevétel, amit a kormányzat remél.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter