Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Sikeresek a Stabilitás önkéntes kasszái

Az első félévben 21 milliárd forintos, 2,5 százalékos hozamot értek el a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak - közölte a szövetség.

A szövetséghez tartozó önkéntes kasszák vagyona a második negyedév végén 866,4 milliárd forintot tett ki, ez 2012 második negyedévéhez képest több mint 13 százalékos - az inflációt magasan meghaladó - növekedést jelent. Féléves távlatban az önkéntes pénztárak vagyongyarapodása mintegy 3 százalékos volt a múlt év végi összvagyonhoz képest.

A pénztárszövetség összesítése szerint az első negyedévhez képest a másodikban növekedtek a befizetések, ezen belül a munkáltatói hozzájárulások emelkedtek nagyobb mértékben. Összességében a második negyedévben mintegy 20 milliárd forint tagdíjjellegű bevétel érkezett az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz, ami éves összevetésben 7 százalékos növekedésnek felel meg. Az önkéntes kasszák kifizetései a tagoknak jelentősen, éves összevetésben csaknem 34 százalékkal, 15 milliárd forintra mérséklődtek.

A második negyedévben az önkéntes pénztárak 30 százalékkal, 216 millió forintra csökkentették működési veszteségeiket. A nem fizető tagoktól levont hozammal pedig az érintett pénztárak mintegy 300 millió forinttal növelték működési tartalékukat - írta közleményében a Stabilitás Pénztárszövetség.

A Stabilitás Pénztárszövetségéhez tartozó egészségpénztárak összesített vagyona 2,5 százalékkal, 43,61 milliárd forintra emelkedett. Az egészségpénztárak összesen 9,7 milliárd forintot költöttek a második negyedévben a tagoknak biztosított szolgáltatásokra, ami szerény mértékű csökkenés az év első negyedében mért 10,4 milliárd forintos kiadáshoz képest. A tagok majdnem 1,9 milliószor vettek igénybe különböző egészségpénztári szolgáltatást. Összességében a Stabilitáshoz tartozó kasszák átlagosan egy-egy szolgáltatásért mintegy 5,3 ezer forintot fizettek, szemben az év első negyedében feljegyzett alig több mint 5 ezer forintos költéssel.

A szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak összvagyona csaknem 187 milliárd forintra rúgott a második negyedév végén, ami éves összevetésben csaknem 3 százalékos bővülésnek felel meg. A második negyedév végén nem egészen 64 ezer tagja volt a pénztáraknak, ami az előző negyedév végéhez képest 4 ezres, 2012 első negyedév végéhez viszonyítva pedig több mint 6 ezres csökkenést jelent.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter