kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Sötét időszak elé nézünk: kevesebb munkahely

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint az unió gazdasága csupán feleannyira fog növekedni, mint amit előzetesen vártak a jövő évtől.

A gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos, Joaquin Almunia úgy nyilatkozott, hogy az idei évben a várakozások szerint a GDP-növekedés idén 1,4 százalékos lesz az unióban, s 1,2 százalék az eurozónában, ami a 2006-os és 2007-es évek adatának kevesebb, mint fele. A jövőt a biztos a sötét novemberi időkhöz hasonlította.

Három tagállam esetében már ebben az évben a gazdaság csökkenésével számolnak, várhatóan ez lesz a helyzet Írországban (-1,6%), Észtországban (-1,3%), Lettországban (-0,8%), míg az Egyesült Királyság (-1,0%) és Spanyolország (-0,2%) jövőre számítat csökkenésre.

Az EU nagyobb gazdaságai számára sem jobb a helyzetet, nekik stagnálással, vagy csak minimális növekedéssel kell szembenézniük, így az idei évben már Franciaországnak, Olaszországnak, jövőre pedig Németországnak. Almunia szerint a mélypontot jövő év közepén érjük majd el, s akkortól kezdődhet meg a talpra állás. A cél pedig az, hogy minél rövidebb ideig tartson a lassulás, s ennek a munkaerőpiacra gyakorolt hatásait minimálisra csökkentsék.

Ez azonban egyelőre úgy tűnik, nehéz feladat lesz, ugyanis a piaci turbulenciák, s azok hatása a gazdasági növekedésre az uniós tagállamokban igenis komoly hatással bír majd a munkaerőpiacra is, a várakozások szerint a 2007-es 7,5 százalékos munkanélküliség jövőre 8,7 százalékra emelkedhet.

Enyhet adhat, hogy legalább az inflációval kapcsolatosan nem kell aggódni, mivel az jelenleg a kívánatos irányba halad. Jövőre az idei évi 3,9 százalékról 2,4 százalékra lassul a fogyasztói árak emelkedése, 2010-re pedig 2,2 százalékot jeleznek előre.
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek