Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Stratégia készül a fiatalokért

A fiatalokkal együtt és általuk erősödik az ország, Balog Zoltán miniszter szerint. Derűlátónak és optimistának látja ezt a nemzedéket egy most elkészült kutatás alapján, ami ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a fiatalok majdnem fele tart az anyagi nehézségektől, a létbizonytalanságtól.

Bemutatták a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentését a Magyar Tudományos Akadémián. A kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, tavaly nyolcezer magyarországi és - első alkalommal - négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

Mint mondta a 2009-ben elfogadott Nemzeti ifjúsági stratégiát ideje „leporolni”. Ezért már készül a minisztériumban a Stratégia a fiatalokért, amelyet nemsokára a kormány elé terjesztenek. Ennek javaslatában többek közt benne lesz az is, hogy az első középfokú nyelvvizsga költségét vállalja magára az állam. (2020-tól kötelezővé teszika nyelvvizsgát a felsőoktatási felvételihez.)

Balog Zoltán szavai szerint "egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni szeretne." A mai fiatalok tehetségesek, nagyobb bizalommal fordulnak a jövő felé, fontos nekik a család, a közösséghez és a nemzethez tartozás.

Húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, 2004 óta tíz százalékkal nőtt a fiatal munkavállalók aránya, és öt százalékkal csökkent körükben a munkanélküliség. Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség az európai uniós átlag alatt van, a legfrissebb adatok szerint 11,9 százalék, sorolta az eredményeket a miniszter.

Ugyanakkor a kutatás adataiból más is kiderül: Székely Levente, a felmérést készítő Kutatópont kutatási igazgatója elmondta, hogy jelenleg stagnál a házasságban élők aránya, viszont emelkedő tendenciát mutat a házasodási kedv. A kívánt gyermekszám átlagosan 1,7, ami megegyezik a 2012-es számmal, a gyermekvállalást pedig elsősorban anyagi okok befolyásolják. Közölte azt is, hogy a fiatalok majdnem fele szerint a legnagyobb problémát az anyagi nehézségek, a létbizonytalanság és az elszegényedés jelentik a korosztálynak, ami hasonló eredmény mint 2008-ban és 2012-ben. További problémának látják a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan jövőt, a céltalanságot, a drogokat, az alkoholt, a munkanélküliséget és a bűnözést. Az eredmények szerint 2012 óta valamelyest nőtt a fiatalok érdeklődése a politika iránt, ugyanakkor azt is látni, hogy a közéleti témák jobban foglalkoztatják őket, mint a politikai kérdések.

A magyar fiatalok többsége liberális, jobboldali, mérsékelt, és mindenekelőtt demokráciapárti - mondta el Székely Levente.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter