Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Suzuki-ügy: Filló Pál (MSZP) a Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordul

A Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordul a Suzuki Zrt. elbocsátott szakszervezeti vezetője miatt Filló Pál, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus ezt pénteken Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be.

Bár jogerős bírósági ítélet kötelezi az autógyártó céget a szakszervezeti vezető visszavételére, ő a mai napig nem tudta felvenni a munkát - közölte a kormánypárti politikus. Filló Pál, aki az MSZP munkástagozatának elnöke is, elmondta: a jövő héten az elbocsátott szakszervezeti vezető ügyében meg fogja keresni a Munkaügyi Főfelügyelőséget, és kezdeményezni fogja, vizsgálják ki az ügyet, amennyiben szükséges, szabálysértési eljárást indítsanak a cég ellen.

A szocialista képviselő elmondta: kérdéssel fordult az illetékes miniszterhez a szakszervezeti vezetők védelme ügyében. Hozzátette: Kiss Péter, még munkaügyi miniszterként azt közölte, a szervezkedési jog alkotmányos alapjog, ezt garantálni kell mindenki számára, és különösen fontos, hogy az állam garantálja, hogy ez a jog a munkahelyeken is biztosítva legyen.

Mint ismert, Párma Zsoltot, az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezetének elnökét 2006. február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután alkoholt találtak az öltözőszekrényében, ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést egy televíziós műsorban. Párma Zsolt öltözőszekrényét az ellenőrzés előtt feltörték. A szakszervezeti elnök a munkaügyi pert megnyerte, a bíróság május 22-én jogerősen visszahelyezte állásába. A Suzuki még a jogerős ítélet kihirdetése előtt újabb rendkívüli felmondást küldött Párma Zsoltnak, aki akkor a szakszervezet szerint az előző felmondás érvényessége miatt nem minősült a cég alkalmazottjának.

Filló Pál beszámolt arról, hogy azt javasolják, a kormány növelje a munkaügyi felügyelők létszámát. Véleménye szerint száz fővel kellene emelni a felügyelők létszámát. A kormánypárti képviselő kezdeményezte azt is, hogy 2007 szeptemberében a politikai pártok, az érintett munkáltatók, munkavállalók, civil szervezetek üljenek le egy asztalhoz, hogy konszenzusra jussanak a feketefoglalkoztatás visszaszorításához szükséges intézkedésekről.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter