Megjelent: 11 éve

Századvég: át kell térni a svéd nyugdíjrendszerre

Fel kell gyorsítani a bankok rossz hiteleinek áthelyezését az állami eszközkezelőbe, hogy minél előbb elkezdjék hitelezni a gazdaságot, és át kellene térni a választási kampányban meglebegtetett, majd elkent svéd nyugdíjrendszerre - hangzott el a Századvég Gazdaságkutató sajtótájékoztatóján.

Magyarországnak gazdaságpolitikai fordulatra van szüksége, ami nem lehet megszorító jellegű, ugyanakkor fenn kell tartani a fiskális egyensúlyt - mondta Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Intézet kutatási igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón. A Fideszhez közel álló szakemberek által alapított intézet szerint a megszorítások csak rövid távon hozhatnak enyhülést az egyensúlyi folyamatokban, miközben ellehetetlenítik a szerkezeti átalakítás lépéseit. (A sajtótájékoztatón jelen volt Stumpf István, a Századvég Alapítvány vezetője is.)

Ez a szerkezeti átalakítás mindenekelőtt azoknak az intézményrendszereknek az átalakítása kellene hogy legyen, amelyek reformját a korábbi kormányok állandóan elhalasztották. Ilyen például a közigazgatási és önkormányzati rendszer, a nagy elosztási rendszerek, mint az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer, valamint a vagyongazdálkodás területe. Az átalakítások eredményeként a Századvég szerint lényegesen csökkennie kell az állami jövedelemcentralizációnak és -újraelosztásnak, emellett elengedhetetlen az adórendszer radikális egyszerűsítése és az adóbürokrácia lefaragása.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a nyugdíjrendszer komoly problémával küzd és ezzel valamit kezdenie kell majd az új kormánynak. Heim Péter, a Századvég igazgatóságának elnöke ennek kapcsán közölte: "A választási kampányban felmerült, svéd típusú egyéni számlás nyugdíjrendszer kialakítása nem megkerülhető, és feltehetően sokkal több lesz a haszonélvezője, mint a károsultja".


Fel kell gyorsítani a hitelesek megmentésétHeim Péter úgy véli, a banki portfóliók kitisztítását (vagyis a bedőlt hitelek áthelyezését a Nemzeti Eszközkezelő Társaságba) fel kell gyorsítania a kormánynak, és be kell fejeznie a következő 12 hónapban. Egy jobb portfólióminőség mellett ugyanis a bankrendszer képes lesz elindítani a magyar gazdaság hitelezését, ami hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.

Jelenleg körülbelül 100 ezer jelzáloghitelszerződés van 90 napon túli késedelemben, tehát nagyjából ez lenne az az állomány, amit ki kellene vásárolnia az államnak. Az állomány értéke a hitelszerződések alapján körülbelül 450-500 milliárd forint. Nem lenne ésszerű azonban, ha az állam kifizetné a teljes összeget, ugyanis a hiteleket fedező ingatlanok piaci értéke jelenleg 50-70 százalék között lehet (emiatt Írországban például 47 százalékos értéken veszi át az állam a bankok bedőlt hiteleit).

Heim Péter szerint a rossz hitelállomány értékének 60 százalékánál nem kellene többet fizetni a bankoknak, kérdés azonban, hogy ezt a bankok le tudják-e nyelni a banki különadóval együtt. Amennyiben a bankok akarata érvényesül, akkor a kormány valószínűleg inkább 70-80 százalékos diszkontárban állapodik meg velük.

A gazdaságkutató intézet nem számol azzal a jóval nagyobb költségvetési forrást igénylő lehetőséggel, hogy a kormány lehetőséget ad minden devizahitelesnek, hogy kedvezményesen átváltsa hitelét forintra, úgy vélik, ez az ígéret csak néhány fórumon elhangzott lehetőség volt, amit a kormány végül nem emelt be a szükséges intézkedések közé. Ahogy Mellár Tamás fogalmazott: "örülök, hogy ez a lehetőség a 29 pontba nem került bele. Ez egyébként nem is lenne célszerű, mert az összes hitel kockázatát átvállalná az állam a bankoktól és az ügyfelektől".


Szabadulni kell az adósságcsapdábólA Századvég által javasolt új gazdaságpolitika alapvető célja az lenne, hogy a hazai gazdaságot ismét növekedési pályára állítsa, amellyel folytatódhatna az elmúlt években megakadt felzárkózásunk az EU-hoz. Ennek a célnak az eléréséhez legalább 4 százalék körüli GDP-növekedésre van szükség a kutatóintézet szerint, melyet nagyrészt a fogyasztás jelentős, 3-3,5 százalékos növelésével kellene elérnie az új kormánynak. Óvatosabb becslésük szerint 2014-re 3,5 százalékos potenciális növekedésre állhat rá a magyar gazdaság.

Forrás: Hírszerző

  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
3000 légiutas-kísérőt és 500 reptéri alkalmazottat toboroz az Emirates

Az Emirates az utazási enyhítésekkel párhuzamosan fokozatosan újraindítja járatait. Jelenleg a dubaji központ munkatársait keresik, akik az utasokat... Teljes cikk

Néhány százan távozhattak az egészségügyből az oltás megtagadása miatt

Lejárt a határidő, mától csak azok dolgozhatnak az egészségügyben, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást. Teljes cikk

A fiatalok majdnem fele a járvány miatt vesztette el állását

A K&H ifjúsági indexe szerint a fiatalok 37 százaléka gondolkozik rajta, hogy külföldön vállal munkát. Teljes cikk