Megjelent: 7 éve

Százezer cég lehet érintett az adatszolgáltatásban

Idén januárban lépett életbe az a szabályozás, mely a belföldi ügyletekről ír elő adatszolgáltatást. Ezzel jelentősen nő a cégek adminisztrációja, egyes becslések szerint 80-120 ezer vállalkozásnak jelent pluszfeladatot a szabály, írja a Napi Gazdaság.

images

A szabály értelmében minden cégnek jelentést kell írnia a kétmillió forint áfatartalom feletti kibocsátott számlákról, a beszerzéseknél pedig az ilyen befogadott számlák mellett azokról a partnerekről is adatot kell szolgáltatni, amelyektől az adott időszakban (hónapban vagy negyedévben) több mint 2 millió forint áfatartalmú árut szerzett be vagy szolgáltatást vett igénybe a vállalkozás. Az adatszolgáltatás alól a számlák feldarabolásával sem lehet kibújni, hiszen az értékek összeadódnak.

Az adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) kell továbbítani. A hatóság minden ügyletről két irányból kap jelentést: egyrészt a beszerzői, másrészt az eladói oldalról − ha eltérést tapasztal, ott érdemes körülnézni.

Az adatszolgáltatás legnagyobb nehézségét az jelenti, hogy összeghatárhoz kötött. Ha nem lenne ilyen határ, akkor egy egyszerű szoftverfejlesztéssel meg lehetne oldani az adatok kigyűjtését a számviteli rendszerekből − mondta a Napi Gazdaságnak Ágoston Péter, az RSM DTM partnere.

A kétmilliós értékhatárt célszerű lenne lejjebb vinni, a kisebb összegek esetében is igen hasznos volna ugyanis az adatbázis felállítása. A viszonylag magas korlát beiktatásának technikai okai voltak: az adóhatóság szervere nem tudta volna kezelni az alacsonyabb értékhatárhoz tartozó, nagyságrendileg több információt.

Napi Gazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter