Megjelent: 9 éve

Személyeskedés helyett: érték alapú vezetést

images

images

Legtöbbször az az alapvető kérdés, hogy mindkét fél elismeri-e, hogy valójában szakmai vitában állnak, mert mindezt átszínezi az egymással kialakult sok személyes tapasztalatuk, előítéletük, feltételezésük, szimpátiájuk, vagy ellenszenvük. Pedig a munkahely nem játszótér; el kell foganunk azt, hogy a munkatársaink, sőt főnökeink és beosztottaink között is mindig lesznek olyan emberek, akiket amúgy a baráti körünkbe nem szívesen válogatnánk be. El kell fogadnunk azt is, hogy körülöttünk és mások körül is kialakult, néha berögződött, egymást támogató körök, néha klikkek jöttek és jönnek létre, de ennek ellenére profi vezetőként néha bele kell csapni a közepébe, és fel kell tenni a fontos és előremutató kérdéseket, még ha azok kényesnek is tűnnek.

Mindebben az segíthet, ha a szakmai vitákat a személyes érintettség szintjéről egy magasabb, elvontabb szintre tudjuk felemelni: az érték-alapú vezetés (Value Based Management) szintjére. Ennek alapfeltétele persze a szélesebb látókör, a nyitott, integráló, közös pontokra fókuszáló, a másikat meghallgatni képes hozzáállás.

Egyik esetben egy hálózatépítő, terjeszkedő cég vezetője említette, hogy vitában áll egy vezetőtársával, aki a terjesztendő anyagokat az utolsó utáni pillanatban megváltoztatta. Elharapózó személyes vitájuk támadt ebből, egyikük sem fogadta el a másik álláspontját, mindketten úgy érezték, a másik akadályozza az üzletet, és ebből a vitából egyikük sem jött ki eredményesen. A coaching során beszéltünk az érték-alapú vezetésről, és ügyfelem felismerte, mennyire fontos lett volna, ha már a vita kialakulásakor egymás minősítése helyett annak meghatározásával kezdik a beszélgetést, milyen közös célok és értékek fontosak igazán az üzleti terjeszkedés adott fázisában. Minek van itt az ideje: az újító, jobbító, fejlesztő javaslatoknak, vagy a fegyelmezett, nem módosító, nem megkérdőjelező végrehajtásnak. A közös célok, a közös értékek nyomán hamar és "hideg fejjel" meg lehet találni az egyező pontokat, ezután pedig már ezek az értékek tényszerű hivatkozási alapot, szilárd referenciapontot fognak adni ahhoz, hogy a napi kérdésekben ne ütközzünk felesleges, és ne bocsátkozzunk személyeskedő, parttalan vitákba.

www.hrblog.hu/ifjutitanok
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter