Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Szeptemberben is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban

A foglalkoztatottság szeptemberben is nőtt a feldolgozóiparban, bár üteme lassult az augusztusihoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve a foglalkoztatottsági index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül a tizenkettedik alkalommal.

A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta. A külpiaci mutatók közül az exportindex huszonkettedik hónapja bővül, míg az importindex értéke továbbra is a behozatal bővülésére utal már tíz hónapja.

Huszonegyedik hónapja emelkedik a termelés mennyisége, amire utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, amikor 24 hónapon keresztül tartott a folyamatos bővülés. A termelési mennyiség mutatója szeptemberben az augusztusi értékhez képest csökkent -– olvasható a közleményben. Az új rendelések indexe a tizedik legmagasabb érték 1995 óta, s az új rendelések állománya 19 havi bővülés után augusztusban ugyan csökkent, de szeptemberben ismét nőtt.

A szállítási átfutási idő szeptemberben hosszabb lett augusztushoz képest, de a szeptemberi 1995 óta a második legalacsonyabb érték. A mutató értéke huszonkettedik hónapja 50 pont alatt van, ami példa nélküli a beszerzési menedzser index történetében. A készletek növekedése az elmúlt 14 év értékeinek átlaga alatt van a szeptemberi adatok szerint.

Az üzleti jelentés felmérésének többi eredménye közül a beszerzési mennyiség értéke növekedett augusztushoz képest és meghaladja az 1995 óta mért átlagot. A beszerzési árak növekedési üteme erősödött, s ez 1995 óta csak a nyolcadik leggyorsabb ütem szeptemberben. Enyhén nőtt a késztermékek készlete. A mutató 2010 júniusa óta idén márciusig folyamatosan 50 pont alatt volt, s azóta hónapról hónapra csökkent az index.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter