Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Szeptemberben is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban

A foglalkoztatottság szeptemberben is nőtt a feldolgozóiparban, bár üteme lassult az augusztusihoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve a foglalkoztatottsági index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül a tizenkettedik alkalommal.

A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta. A külpiaci mutatók közül az exportindex huszonkettedik hónapja bővül, míg az importindex értéke továbbra is a behozatal bővülésére utal már tíz hónapja.

Huszonegyedik hónapja emelkedik a termelés mennyisége, amire utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, amikor 24 hónapon keresztül tartott a folyamatos bővülés. A termelési mennyiség mutatója szeptemberben az augusztusi értékhez képest csökkent -– olvasható a közleményben. Az új rendelések indexe a tizedik legmagasabb érték 1995 óta, s az új rendelések állománya 19 havi bővülés után augusztusban ugyan csökkent, de szeptemberben ismét nőtt.

A szállítási átfutási idő szeptemberben hosszabb lett augusztushoz képest, de a szeptemberi 1995 óta a második legalacsonyabb érték. A mutató értéke huszonkettedik hónapja 50 pont alatt van, ami példa nélküli a beszerzési menedzser index történetében. A készletek növekedése az elmúlt 14 év értékeinek átlaga alatt van a szeptemberi adatok szerint.

Az üzleti jelentés felmérésének többi eredménye közül a beszerzési mennyiség értéke növekedett augusztushoz képest és meghaladja az 1995 óta mért átlagot. A beszerzési árak növekedési üteme erősödött, s ez 1995 óta csak a nyolcadik leggyorsabb ütem szeptemberben. Enyhén nőtt a késztermékek készlete. A mutató 2010 júniusa óta idén márciusig folyamatosan 50 pont alatt volt, s azóta hónapról hónapra csökkent az index.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter