Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Szeptemberben könnyebben szerezhető szakmai gyakorlat

Az egyetemisták, főiskolások most tértek vissza a nyári szünetről, a cégeknél pedig szeptemberben pörög fel a második féléves toborzási szezon. A fiatalok ebben az időszakban könnyebben megcsíphetnek szakmai gyakorlati helyeket, ami karrierjük alapját jelentheti.

A szakmai gyakorlatot és a gyakornokoskodást nem célszerű szükséges rossznak tekinteni - annál is inkább, mert hosszabb távon rengeteget profitálhatunk mindebből. "A cégek legalább 60 százaléka a szakmai gyakorlatot vagy az adott területen szerzett tapasztalatot is elvárja pályakezdőktől. Ráadásul a munkaadók 95 százalékában azonnal a szakmai gyakorlaton korábban jól teljesítő fiatal neve merül fel, ha nyitott vagy megüresedett posztra keresnek embereket"- magyarázza Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere. Tapasztalatait Kiszely Gabriella, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Karrier Irodájának tanácsadója is megerősíti: "Számos vállalatnak nem titkolt szándéka, hogy kölcsönös elégedettség esetén teljes munkaidőben is állást ajánljon a szakmai gyakorlat letelte után. Ez azért is ideális, mert a felek már tudják, mit várhatnak a másiktól. Juhos Andrea emellett azt is kiemelte: a cégek a költséghatékonyság mellett főként szakmai lelkesedésük és frissességük miatt alkalmazzák szívesen a pályakezdőket.

Nincs látványos különbség a tavasszal és ősszel szakmai gyakorlatot keresők számában. A cégek jellemzően legalább 3-6 hónapra várják a hallgatókat. A gyakornoki helyet biztosítók nagy része rugalmasan áll az időbeosztás kérdéshez - többségük azt is lehetővé teszi, hogy a hallgatók a gyakorlati idő alatt az óráikra is be tudjanak járni. Kiszely arról is beszámolt: a Karrier Iroda közzéteszi a cégek állásajánlatait, a vállalatok jellemzően maguk szeretik megszűrni a jelentkezők körét.

Alaposan gondoljuk át, hová megyünk

Juhos Andrea a gyakorlati hely keresése kapcsán arra is felhívja a figyelmet: a legmegfelelőbbnek tűnő lehetőség megpályázása előtt sem árt alaposabban átgondolni elképzeléseinket - mire vágyunk és milyen feladatokkal, munkastílussal tudnánk leginkább azonosulni. "A választott területen részletes, sokrétű tapasztalatszerzésre vágyóknak, és a karrierüket tudatosan építőknek multinál célszerű leginkább szakmai gyakorlatot vállalni. Itt alkalmuk nyílhat egy komplett részleg miden munkafolyamatát alaposan megismerni. Az alacsonyabb létszámmal működő kisebb cégek a családias munkakörnyezet kedvelői számára ideálisak. Ezek legfőbb előnye, hogy a fiatal a cég szinte összes működési területét megismerheti" - magyarázza. Fontos szempont az is, hogy olyan területre törekedjünk, ahol a későbbiekben is szívesen dolgoznánk. A szakmai gyakorlatra készülőknek azt tanácsolja: ne vonakodjunk a még ismeretlen feladatoktól és ottlétünk alatt igyekezzünk magukat proaktív módon hasznossá és nélkülözhetetlenné tenni. Egy adott feladatnál bátran fel lehet hívni a figyelmet például arra, professzionális szinten kezeljük az Oracle vagy az Excel-programokat, esetleg tolmácsolunk - ezekkel hamar bevéshetjük magunkat a köztudatba a csapatban.

Amiért nem kell fizetnek és amiért kell

Jár-e a gyakornoknak pénz az elvégzett munkáért? - tehetik fel a hallgatók a kérdést. Míg egyes cégek természetesnek veszik a gyakornokoskodó fiatalok bérezését, mások úgy érzik: a szakmai gyakorlatról szóló igazolás kiadásával, és azzal, hogy a pályakezdő feltüntetheti önéletrajzában a gyakorlati helyet adó cég nevét, máris sokat tettek az illető karrierépítéséért.

A szakközépiskolák által előírt, a tanítási időben végzett gyakorlati foglalkozásért nem kell fizetni. Ismeri a jog a jótékonysági szervezeteknél, egészségügyi intézményeknél végzett önkéntes, karitatív munkát is, ám a többi esetben fizetni kell vagy kellene. Akitől elvárják, hogy huzamos ideig rendelkezésére álljon a munkaadójának, illetve folyamatosan munkát végezzen, azt alkalmazottként, munkabérért és munkaszerződéssel kell foglalkoztatni. Az "ingyenmunkát a szakmai tapasztalatért cserébe " gyakorlat különösen a túltelített pályákon - így a médiában és a jogi szakmában dívik. A jogászok már annak is örülhetnek, ha a kötelező három éves ügyvédbojtárkodásért nem kér az ügyvédi iroda pénzt.

Ingyenmunkáért karriert: hamis illúzió lehet

Juhos Andrea mindenesetre azt tanácsolja a gyakornokoskodás előtt álló fiataloknak és a pályakezdőknek: csakis akkor vállaljanak el ellenszolgáltatás nélküli munkát, ha még minimális szakmai tapasztalattal sem rendelkeznek az adott területen. Egy megcsillantott álláslehetőség hamis illúziója miatt azonban felesleges magukat hosszú hónapokig tartó ingyenmunkával hitegetni. Kiszely Gabriella úgy tájékoztatott: a BME Karrier Irodával kapcsolatban álló vállalatok többsége legalább minimálbért vagy azt meghaladó összeget kínál a gyakornokoknak.

Takács Gabriella

Follow hrportal_hu on Twitter