Megjelent: 13 éve

Szlovákiában már megszületett a tisztasági törvény

Érvénybe lépett a szlovák közjogi méltóságok javadalmazásáról szóló törvény, amely részletesen szabályozza a politikusok bérét, illetve a képviselőséggel össze nem egyeztethető tevékenységeket - értesült a Napi Gazdaság.

A rendelkezés szerint a szlovák honatyák a nemzetgazdaságban dolgozók előző évi havi átlagkeresetének a háromszorosára, a kormánytagok pedig a képviselői fizetés másfélszeresére jogosultak. Béremeléseket szintén szabályokhoz kötik, mértékének meghatározásakor a szlovák statisztikai hivatal (SSÚ) által meghatározott adatot kell figyelembe venni.

A képviselők javadalmazása továbbá kiegészül bizonyos átalánydíjjal is, amely nem adóköteles: mértéke attól függ, hol élnek, a fővárosiak esetében például ez az alapbér 70, a vidékiek esetében pedig annak 80 százaléka. Emellett egyes bizottsági tisztségek betöltéséért is kaphatnak fizetést.

A képviselőség ráadásul bukáskor is javadalmazó, akit ugyanis nem választanak újra, öt havi "fájdalomdíjat" vihet haza végkielégítésként. Addig viszont nem vállalkozhatnak, sőt semmilyen üzleti tevékenységet nem folytathatnak, legfeljebb polgármesterek, egyetemi előadók, illetve praktizáló orvosok lehetnek, mely minőségükben természetesen bármikor publikálhatnak - tudatja a Napi Gazdaság.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter