Megjelent: 14 éve

Szociális szövetkezetekben látja a megoldást a kormány

Szociális szövetkezetekkel, tranzitfoglalkoztatási programmal, a helyi vállalkozásfejlesztési központok hálózatának bővítésével növelné a jövő évtől a foglalkoztatást a kormány - írja a Napi Gazdaság.

images

Újfajta kezdeményezésekkel javítana a foglalkoztatáson a kormány: a Napi Gazdaság értesülései szerint nagyobb szerepet kapnak januártól a szociális szövetkezetek, melyeket állami támogatással hoznak létre, valamint nonprofit szervezetek bevonásával támogatott tranzitfoglalkoztatási program indul. Ezek mellett a helyi vállalkozásfejlesztési központok hálózatát is bővítenék támogatások révén - bár ennek koncepciója még nem kristályosodott ki a fejekben.

Habár 2006 óta megvannak a szociális szövetkezetek létesítésének törvényi keretei Magyarországon, eddig csak meglehetősen kevés ilyen szervezet alakult. Vélhetően mindenki az állam támogatás folyósítására vár, a létesítéshez és a működtetés finanszírozásához ugyanis tavaly kísérli projektet indított az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, amelyre 446 pályázat érkezett. A többfordulós pályázat elbírálása még nem fejeződött be.

Szociális szövetkezetet ott tanácsos szervezni, ahol nagyon kevés az egyéb munkalehetőség, és a szövetkezet tagsága részt vehet a településen a személyi, szociális szolgáltatások nyújtásában, a települési közmunkákban. A tagok háziipari, kisipari tevékenységet is folytathatnak, így olyan igények, szükségletek kielégítése kerülhet tevékenységei közé, amelyekre a gazdaság más szereplői kevésbé vállalkoznak.


Képzés mindenekelőttA kormány emellett továbbra is kritikus pontként tekint a szakképzés és a felnőttképzés ügyére. A szociális tárca és az iparkamara közös felmérése szerint ugyanis ma nagyjából 25-30 ezer üres álláshely van Magyarországon, amelyek betöltését tulajdonképpen a képzetlen munkaerő nehezíti meg. Munkaerő-piaci képzésre, átképzésre idén 8,5 milliárd forintot fordít a kormány a regionális munkaügyi központok útján. A hátrányos helyzetűek képzésére 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre a foglalkoztatási alaprész képzési keretéből. A "Lépj egyet előre!" programban 2009-ig 20 ezren szerezhetnek alapfokú végzettséget, illetve új szakképesítést, ennek kerete 10,6 milliárd forint.

Az év későbbi szakaszában induló programok közül a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) a munkaerő-piaci kulcskompetenciák (nyelv, informatika, vállalkozói ismeretek) fejlesztésére koncentrál, 12,8 milliárd forintos kerettel. A program előreláthatólag a negyedik negyedévben startol. Novembertől pedig két éven keresztül összesen 3 milliárd forint jut a TÁMOP-ból a távmunka elterjesztésére.

A foglalkoztatás bővítésén túl a gazdaság fehérítésétől remél többletforrást az államháztartás. Az irodától származó összegzés szerint az APEH a tavaly végzett 233 ezer ellenőrzése során 357 milliárd forintnyi adókülönbözetre lelt, míg idén az első öt hónapban 110 ezer ellenőrzést fejeztek be, melyek során több mint 224 milliárd forint nettó adókülönbözetet derítettek fényt a revizorok. Vagyis míg tavaly egész évben átlagosan 1,53 millió forint adókülönbözet jutott egy ellenőrzött gazdálkodó szervezetre, addig idén eddig több mint 2 millió forint.

Napi Gazdaság
  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter