kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Szűcs Erika: Tízmilliárd közmunkára

Közel tízmilliárd forintot fordít a kormány idén a közmunkaprogramra, amivel több tízezer ember juthat legális munkához - jelentette be Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter utalt arra, hogy Magyarország az Európai Unió foglalkoztatási statisztikáit tekintve "a hátul kullogó országok" között van, de ezt az alacsony képzettségűek alacsony foglalkoztatottsága okozza, miközben a képzett munkavállalók foglalkoztatási rátája az uniósnak megfelelő.

Mint mondta, a nyilvántartott, mintegy 470 ezer álláskereső fele legfeljebb nyolc általánost végzett, így Magyarországon a foglalkoztatás bővítése nemcsak általános munkahely-teremtési kérdés, hanem inkább a hátrányos helyzetű csoportok, az alacsony képzettségű emberek foglalkoztatásának bővítéséről szól.

A miniszter elmondta: a nyolc általánost végzett férfiak 25-26 százaléka, a nők 19-20 százaléka dolgozik, de még rosszabbak a statisztikák azok között, akik még ennyi képzettséggel sem rendelkeznek, az ő körükben ugyanis a férfiak alig 10 százaléka, a nőknek pedig 2 százaléka vállal munkát.

Szerinte ezért fontos, hogy a közmunkaprogramokat - amelyekre az idén 9,5 milliárd forint áll rendelkezésre - egyre inkább kiegészíti a képzés, a hosszabb futamidejű programok alatt akár OKJ-s képesítést is szerezhetnek a résztvevők. A közmunkaprogramokban - amelyre a Munkaerőpiaci Alapból 3,5 milliárd, más költségvetési forrásból pedig 6 milliárd forint jut - a résztvevők többek között erdő- és vízgazdálkodási, ár- és belvízvédelmi, kárelhárítási, tájvédelmi vagy idegenforgalmat segítő munkákban vehetnek részt.

Szűcs Erika arról is beszélt, hogy a pályázat útján működő közmunkaprogram mellett még kétféle közfoglalkoztatási forma van, az egyik a közcélú munka, amelyet az aktív korú szociális segélyezettek számára biztosítanak a helyi önkormányzatok, normatív forrásokból, az idén 15 milliárd forintból. A harmadik forma pedig a közhasznú munka, amelyet a regionális munkaügyi központok szerveznek. Erre a célra a tapasztalatok alapján 6-8 milliárd forint fordítanak a Munkaerőpiaci Alapból.

A miniszter szerint a téli-tavaszi már befejezett önkormányzati programokban 4,5 milliárdból több mint 7.600 közmunkás dolgozott 938 településen hat hónapig, ezt tavalyi forrásokból finanszírozzák. Emellett július 1-jei hatállyal hagytak jóvá hat további programot, 5-7 hónapos futamidővel, 5 milliárd forint értékben, több mint 6.000 munkás számára.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek