Megjelent: 10 éve

Talált pénz lehet a NYESZ-jóváírás

Talált pénz lehet a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) utalt befizetések után kapható adójóváírás azoknak, akik még a következő néhány napban lépnek. A NYESZ számlára még idén befizetett megtakarítás 30 százalékát, de maximum 100 ezer forintot vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból.

Ha a NYESZ számlán december 31-ig idén befizetett összeg eléri a 334 ezer forintot, akkor támogatásként 100 ezer forint jóváírás kapható a 2009-es évre bevallott személyi jövedelemadóból. A 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetében még nagyobb a támogatás, az adókedvezmény összegének felső korlátja ugyanis 130 ezer forint. Ez az adóvisszatérítés független az egyéb jövedelmektől és adókedvezményektől, tehát nem az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény helyett, hanem attól függetlenül vehető igénybe.

"A NYESZ számla azoknak nyújt jó lehetőséget, akik gondolnak nyugdíjas éveikre és tudatosan kezelik pénzügyeiket. Azért érdemes ezzel a megoldással takarékoskodni, mert az adójóváírás, a kamatadó alóli mentesség és a jól megválasztott befektetések révén jelentősen gyarapodhatnak megtakarításaink" - mondta el Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

A nyugdíj-előtakarékossági számla olyan speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét teremtette meg 3 évvel ezelőtt. Ebben a konstrukcióban az előtakarékoskodó a nyugdíjba vonuláskor veheti fel a választott befektetés tőkéjét, annak hozamait, valamint az ehhez kapcsolódó állami támogatások összegeit azok hozamaival is kiegészítve. A nyugdíj-előtakarékossági számlákra befizetett összegek után az előtakarékoskodó adókedvezményre jogosult, megtakarítását tetszés szerinti összegben, időpontban, és gyakorisággal helyezheti el a számlán. Továbbá a NYESZ-en befektetett megtakarítás hozamát nem terheli a 20 százalékos kamatadó.

A NYESZ esetében megválasztható, hogy a nyugdíjcélú előtakarékoskodás milyen befektetésbe kerüljön, ez a tetszőleges portfolió-összetétellel az időtartam alatt a befektetési környezet és a befektető kockázatviselő képességének változásával alakítható.

A nyugdíj-előtakarékossági számlák bevezetése a magyarországi nyugdíjrendszer negyedik pilléreként a nyugdíjas évekre készülődést segíti elő, a magyar nyugdíjrendszer kötelező elemein az állami öregségi nyugdíjon, a magánnyugdíjpénztári befizetéseken és az önkéntes nyugdíjpénztári koncepción túlmutatva.

A NYESZ-en tartott megtakarításokhoz normál esetben a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum 3 év takarékoskodás után lehet hozzájutni. A nyugdíj előtti hozzáférés lehetőségét nem zárja ki a törvény, de szigorú adózási és támogatás visszafizetési rendelkezésekhez köti.

A NYESZ számlával nem rendelkezők dolga sem nehéz, hiszen a legtöbb pénzintézetnél még a héten lehet elintézhető a számlanyitás és a befizetés. A kereskedelmi bankoknál már több mint 60 ezer magánszemély nyitott NYESZ számlát. Sok esetben a számlatulajdonosok azért választották ezt a hosszú, akár több évtizedre szóló megtakarítási formát, mert kalkuláltak az adójóváírással.

Az új szabályozás megteremti annak lehetőségét, hogy a NYESZ számlán gyűjtött megtakarítások átvezethetők legyenek a januárban induló tartós befektetési számlára. Ez esetben azonban az utolsó két évben kapott adójóváírást 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk