Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Támogatja a VOSZ a kamarák megerősítését

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatja a gazdasági kamarák megerősítését szolgáló törekvéseket, de ellenzi a kötelező kamarai tagság intézményének újraélesztését - közölte a VOSZ hétfőn az MTI-vel.

Az öt pontban megfogalmazott álláspont szerint a szövetség támogatja a kötelező kamarai regisztráció gyakorlatának bevezetését, de ellenzi a kötelező kamarai tagságot, és az ebből eredő - adószerű - tagdíj kivetését.

A VOSZ álláspontja szerint a gazdasági önkormányzatként működő kamarák szigorú vállalkozói kontroll alatt működhetnek. A kamarai szerepvállalás kibővítése során többletjogosítványok is rendelhetők legyenek a gazdasági önkormányzatokhoz, például a piacvédelem, a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések kamarák általi felügyelete.

A VOSZ álláspontja alapján a gazdasági kamarák kibővült közfeladatainak ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet az állami költségvetésből kell biztosítani.

A kamarai rendszer átalakítása során egyértelműen rögzíteni kell, hogy a gazdasági kamarák nem vehetnek részt a szociális párbeszéd intézményrendszerének munkájában, például az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, az ágazati párbeszéd bizottságokban, a Nemzeti ILO Tanácsban, a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testületben és a regionális munkaügyi tanácsokban - közölte a VOSZ.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter