Megjelent: 12 éve

Tanulásra ösztönöz az indiai kormány - ingyenes fodrásszal

Számos állami iskolába járó indiai diák olyan szegény családból származik, hogy nem engedheti meg magának a fodrászhoz járást. E probléma orvoslására 40 ezer fodrászt alkalmaznak minden állami iskolában - közölte a BBC-vel Bandhu Tirkey, India munkaügyi minisztere.

Jharkhand egy nagyon szegény törzsi állam, ahol 54 százalékos a műveltségi ráta, szemben az országos 65 százalékos átlaggal. A munkaügyi miniszter elmondta: az iskolaigazgatók fodrászok alkalmazásával kezdték meg a munkát. A fodrászok minden héten háromszor állnak rendelkezésre, amiért 25 dollárnak megfelelő bér üti majd a markukat havonta.

A kormány korábban is próbálkozott hasonlóan érdekes programmal: akkor a tervben a diákok születésnapjának megünneplése szerepelt. "Vonzóvá kell tennünk valamivel az oktatást a szegény családból származó diákok számára is és ösztönözni kell őket az iskolába járásra, hogy csökkenjen a családjukat sújtó teher "- hangsúlyozta a miniszter.

Úgy tűnik, mind a fodrászok, mind a diákok körében nagy sikere van az "ingyen fodrász" programnak. A fővárostól 40 kilométerre elhelyezkedő Khuntiban egy iskolába járó diák azt mondta, azért örülnek, mert a program által pénzt takaríthatnak meg és ez a megjelenésüket is rendben tartja. Egy borbély pedig azt üdvözülte, hogy a program által álláshoz jut, és a szegény gyerekeken is segít.

BBC News
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter