Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Taxissztrájk Franciaországban

A taxisok országos szövetségének (FNAT) felhívására több ezer taxis sztrájkolt szerdán Franciaországban, így tiltakozva az ellen, hogy a kormány jövőre megszünteti számukra az adómentes benzinvásárlást és liberalizálja a taxipiacot.

Több kilométeres dugók alakultak ki országszerte a taxisok tiltakozó megmozdulása miatt. A fővárosban elsősorban a repülőtér felé vezető utakon araszoltak hosszú sorokban a sztrájkolók: a Charles de Gaulle repülőtér felé vezető autópálya 35 kilométeres szakaszán ötszáz taxi sorakozott fel, de a városban is ötezer sztrájkoló taxis zárta le az utakat.

Az egyik szakszervezeti szóvivő szerint a 15 ezer párizsi taxitulajdonos nyolcvan százaléka csatlakozott felhívásukhoz, de hasonló módon tiltakoztak hatszázan Lyonban, ötszázan Bordeaux-ban és Toulouse-ban, négyszázan Orléans-ban.

Az adómentes benzinvásárlás megszüntetésével a francia taxisok évente 2000-2200 euró (500-550 ezer forint) bevételtől esnek el, amely egy havi fizetésnek felel meg. A sofőrök az ellen is tiltakoznak, hogy a kormány meg kívánja szüntetni a taxik "numerus claususát". Franciaországban ugyanis jelenleg 47 ezer taxi létezik, ebből 15 ezer Párizsban: minden 142 lakosra jut egy autó, amely a nyolcvan évvel ezelőttinél rosszabb arány. Ennek oka, hogy Franciaország törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amelyek költsége nagyon magas: 140-150 ezer euró (35-37 millió forint). A tiltakozók viszont úgy érzik, hogy a piac liberalizálásával engedélyük egyik napról a másikra értékét vesztené.

Franciaországban 1937 óta nem volt arra példa, hogy valamennyi taxis szervezet egységesen lépjen fel.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Renault felszámolja a munkahelyeinek 10 százalékát

A vállalatnál nem lesznek elbocsátások, a nyugdíjba vonulók munkahelyeit számolják fel. Teljes cikk

Valamelyest csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban

Összesen 40 millió amerikai vesztette el állását, mióta kirobbant a járvány. Teljes cikk

Több ezer embert bocsát el a Boeing

A Boeing vezérigazgatója azt üzente a maradó dolgozóknak, hogy nagyon nehéz időszak elé néznek. Teljes cikk