Megjelent: 13 éve

Tíz nagy önéletrajzírási buktató

A korrekt módon elkészített önéletrajz biztosan felkelti a fejvadászok érdeklődését. Ám a pályázó tagolatlansággal, terjengősséggel, csapnivaló helyesírással, alkalomhoz nem illő fotóval könnyen kirostálhatja magát a lehetséges jelöltek közül. Tíz nagy és gyakori bakit gyűjtöttünk személyzeti tanácsadóktól.

images

images

1. Komolytalan e-mail cím
Nincs az a jó nevű cégnél szerzett munkatapasztalat és piacképes szaktudás, amit ne lehetne egy tizedmásodperc alatt semmissé tenni egy komolytalan, nevetséges e-mail elérhetőség feltüntetésével. A szűk baráti körben használt postafiókcímek helyett célszerű a vezeték, -és keresztnév közlésére szorítkozó, semleges hatású címet regisztráltatni, pl: k.regina@ freemail.hu

2. Tagolatlan, terjengős szöveg
A toborzást, kiválasztást végzők kizárólag könnyen áttekinthető önéletrajzokkal foglalkoznak szívesen. A cv nagyobb tartalmi egységeit nem határozottan elkülönítő, kiemelés nélküli, összefolyó betűtenger nem segíti a pályázati anyagok elbírálását - miközben a tagolatlanság a nemtörődömség érzetét kelti. A HR-eseknek kevés idejük van egy pályázati anyag átfutására - így a két oldalnál hosszabb cv senkit sem juttat célba.

3. Rossz fotó
Alkalomhoz nem illő fotókkal is megtorpedózható a sikeres pályázás. A nyaralás alatt, baráti társaságban, családi körben vagy kisállattal készített fotók így mindenképp kerülendőek. A HR-tanácsadók szinte mindegyike találkozott már szexisen pózoló, asszisztensi állásra fürdőruhás vagy egészalakos fotót mellékelő pályázókkal. Az igazolványképek - például a fotó szélébe belógó pecsétrészletek - sem tesznek jót a pályázó megítélésének. Bár a tanácsadók a jelöltek beazonosíthatósága miatt előnyben részesítik a fotót, ha nincs "raktáron" az elvárásoknak megfelelő, inkább hagyjuk ki.

4. PDF, logók, illusztrációk
A túlbonyolított önéletrajz is útját állhatja az álláskeresés sikerének. A PDF formátumban küldött, illusztrációkkal - például az előző munkáltató emblémájával, logójával - tarkított pályázati anyagokat sokhelyütt nagy felbontásuk miatt a fogadó levelezési rendszere azonnal levélszemétként érzékeli. A pályázó így már azelőtt "elvérzik", mielőtt anyagával érdemben tudtak volna foglalkozni...

5. Túl sokat tudó pályázó
Bármilyen pozitív benyomást is kelt az átlagost jócskán meghaladó szakmai tapasztalat, nem árt csínján bánni az erre vonatkozó információk adagolásával. A vállalati HR-esek ugyanis azt gondolhatják: ekkora szakmai tapasztalattal már sem elegendő pénzt, sem megfelelő kihívást nem tudnak garantálni a jelölt számára - így aztán más alkalmazása mellett döntenek. A túlképzett, sokat tapasztalt jelentkezőknek célszerű a pályázott pozícióhoz leginkább szükséges végzettséget, szakmai tapasztalatot feltüntetni.

6. A jelentkezésben nem jelölt pozíció
A toborzást és kiválasztást végzők másik rémálma, ha a jelentkezők ne írják bele a pályázatba, pontosan mire pályáztak. Az időszűkében lévő HR -esnek ilyenkor telefonon kell utánakérdeznie, milyen állásra pályázott a jelentkező, a felejtés pedig a jelentkező figyelmetlenségéről tanúskodik.

7. Nyelvtudás, képzettség kozmetikázása
A meglévőnél magasabb szintű nyelvismeret sugallása, a valóságnak nem megfelelő tények állítása szintén kockázatos: bár a cv-k értékelésénél nehéz egyből látni a kozmetikázást, a turpisság azonban már az első állásinterjún lelepleződhet - a hitelvesztés így végzetes lehet.

8. Csapnivaló helyesírás
A nyelvtanilag helytelen, rossz helyesírással készült önéletrajz ugyancsak félreviheti a pályázást: a cv a jelentkező cégreklámja, ami könnyítheti - vagy adott esetben nehezítheti mozgását a munkaerőpiacon.

9. Az általánosságok csapdája
A túlzottan általánosra sikeredett önéletrajzok a semmitmondás csapdájába csalhatják a pályázókat. A általánosítás veszélye a régebb óta gyártott, fiókban tartott cv-k tulajdonosait fenyegetheti igazán. A fentieket elkerülendő, célszerű az önéletrajzokat minden egyes, frissen megpályázott pozíció előtt átfutni, és ha szükséges, aktualizálni.

10. Közhelyes hobbirovat
Az önéletrajz hobbirovatai számos esetben szorítkoznak a közhelyekre. Az általánosságoktól itt is óvakodni kell: akinek nincsen érdekes hobbija, inkább hagyja ki a cv-ből ezt a rovatot. Ha csak azért ír be valamit, mert jól néz ki, állásinterjún belekérdezhetnek. Nagyon kínos, ha kiderül, a pályázó szinte semmit nem tud a beírt sportágról.

Az önéletrajz aknamezőinek feltérképezésében Szabó Linda, az IT Jobs HR -tanácsadója és Horváth Katalin, az Authentic Consulting Kft. ügyvezetője volt segítségünkre.

Takács Gabriella


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter