Megjelent: 14 éve

Tíz nagy önéletrajzírási buktató

A korrekt módon elkészített önéletrajz biztosan felkelti a fejvadászok érdeklődését. Ám a pályázó tagolatlansággal, terjengősséggel, csapnivaló helyesírással, alkalomhoz nem illő fotóval könnyen kirostálhatja magát a lehetséges jelöltek közül. Tíz nagy és gyakori bakit gyűjtöttünk személyzeti tanácsadóktól.

images

images

1. Komolytalan e-mail cím
Nincs az a jó nevű cégnél szerzett munkatapasztalat és piacképes szaktudás, amit ne lehetne egy tizedmásodperc alatt semmissé tenni egy komolytalan, nevetséges e-mail elérhetőség feltüntetésével. A szűk baráti körben használt postafiókcímek helyett célszerű a vezeték, -és keresztnév közlésére szorítkozó, semleges hatású címet regisztráltatni, pl: k.regina@ freemail.hu

2. Tagolatlan, terjengős szöveg
A toborzást, kiválasztást végzők kizárólag könnyen áttekinthető önéletrajzokkal foglalkoznak szívesen. A cv nagyobb tartalmi egységeit nem határozottan elkülönítő, kiemelés nélküli, összefolyó betűtenger nem segíti a pályázati anyagok elbírálását - miközben a tagolatlanság a nemtörődömség érzetét kelti. A HR-eseknek kevés idejük van egy pályázati anyag átfutására - így a két oldalnál hosszabb cv senkit sem juttat célba.

3. Rossz fotó
Alkalomhoz nem illő fotókkal is megtorpedózható a sikeres pályázás. A nyaralás alatt, baráti társaságban, családi körben vagy kisállattal készített fotók így mindenképp kerülendőek. A HR-tanácsadók szinte mindegyike találkozott már szexisen pózoló, asszisztensi állásra fürdőruhás vagy egészalakos fotót mellékelő pályázókkal. Az igazolványképek - például a fotó szélébe belógó pecsétrészletek - sem tesznek jót a pályázó megítélésének. Bár a tanácsadók a jelöltek beazonosíthatósága miatt előnyben részesítik a fotót, ha nincs "raktáron" az elvárásoknak megfelelő, inkább hagyjuk ki.

4. PDF, logók, illusztrációk
A túlbonyolított önéletrajz is útját állhatja az álláskeresés sikerének. A PDF formátumban küldött, illusztrációkkal - például az előző munkáltató emblémájával, logójával - tarkított pályázati anyagokat sokhelyütt nagy felbontásuk miatt a fogadó levelezési rendszere azonnal levélszemétként érzékeli. A pályázó így már azelőtt "elvérzik", mielőtt anyagával érdemben tudtak volna foglalkozni...

5. Túl sokat tudó pályázó
Bármilyen pozitív benyomást is kelt az átlagost jócskán meghaladó szakmai tapasztalat, nem árt csínján bánni az erre vonatkozó információk adagolásával. A vállalati HR-esek ugyanis azt gondolhatják: ekkora szakmai tapasztalattal már sem elegendő pénzt, sem megfelelő kihívást nem tudnak garantálni a jelölt számára - így aztán más alkalmazása mellett döntenek. A túlképzett, sokat tapasztalt jelentkezőknek célszerű a pályázott pozícióhoz leginkább szükséges végzettséget, szakmai tapasztalatot feltüntetni.

6. A jelentkezésben nem jelölt pozíció
A toborzást és kiválasztást végzők másik rémálma, ha a jelentkezők ne írják bele a pályázatba, pontosan mire pályáztak. Az időszűkében lévő HR -esnek ilyenkor telefonon kell utánakérdeznie, milyen állásra pályázott a jelentkező, a felejtés pedig a jelentkező figyelmetlenségéről tanúskodik.

7. Nyelvtudás, képzettség kozmetikázása
A meglévőnél magasabb szintű nyelvismeret sugallása, a valóságnak nem megfelelő tények állítása szintén kockázatos: bár a cv-k értékelésénél nehéz egyből látni a kozmetikázást, a turpisság azonban már az első állásinterjún lelepleződhet - a hitelvesztés így végzetes lehet.

8. Csapnivaló helyesírás
A nyelvtanilag helytelen, rossz helyesírással készült önéletrajz ugyancsak félreviheti a pályázást: a cv a jelentkező cégreklámja, ami könnyítheti - vagy adott esetben nehezítheti mozgását a munkaerőpiacon.

9. Az általánosságok csapdája
A túlzottan általánosra sikeredett önéletrajzok a semmitmondás csapdájába csalhatják a pályázókat. A általánosítás veszélye a régebb óta gyártott, fiókban tartott cv-k tulajdonosait fenyegetheti igazán. A fentieket elkerülendő, célszerű az önéletrajzokat minden egyes, frissen megpályázott pozíció előtt átfutni, és ha szükséges, aktualizálni.

10. Közhelyes hobbirovat
Az önéletrajz hobbirovatai számos esetben szorítkoznak a közhelyekre. Az általánosságoktól itt is óvakodni kell: akinek nincsen érdekes hobbija, inkább hagyja ki a cv-ből ezt a rovatot. Ha csak azért ír be valamit, mert jól néz ki, állásinterjún belekérdezhetnek. Nagyon kínos, ha kiderül, a pályázó szinte semmit nem tud a beírt sportágról.

Az önéletrajz aknamezőinek feltérképezésében Szabó Linda, az IT Jobs HR -tanácsadója és Horváth Katalin, az Authentic Consulting Kft. ügyvezetője volt segítségünkre.

Takács Gabriella


  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter