Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Több ezer embert vesznek át a járási hivatalok - Csongrád megye jól halad

Jól haladnak a tárgyalások a leendő járási kormányhivatalok és az önkormányzatok között az ingó és ingatlan vagyonnal, illetve a munkaerő átadás-átvétellel kapcsolatban Csongrád megyében - közölte a megyei kormányhivatal vezetője.

B. Nagy László a Csongrád Megyei Államigazgatási Kollégium üléséről tartott sajtótájékoztatóján elmondta: néhány önkormányzattal már megtörtént a megállapodás, másokkal átlagosan 70-80 százalékos a készültség.

A kormány döntése értelmében január 1-jétől 175 vidéki járási és 23 fővárosi kerületi hivatal kezdi meg működését. A járási kormányhivatalokban - hasonlóan a megyei kormányhivatalokhoz - az állami szolgáltatásokat vehetik igénybe az ügyfelek. Az új szervezet átveszi az önkormányzatoktól a törvény által eddig hozzájuk rendelt állami hatásköröket az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel együtt, és a járási kormányhivatalhoz tartoznak majd ezentúl a megyei kormányhivatalok területi szervei is.

Országosan mintegy tízezer embert vesznek át a járási hivatalok január 1-jével, költségvetésük 43,6 milliárd forint lesz. Csongrád megyében hét járási központ lesz: Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Csongrádon, Makón, Kisteleken és Mórahalmon.

A tárgyalásokon a településvezetők leginkább a megmaradó feladatok finanszírozásával kapcsolatos kérdéseiket fogalmazzák meg, a másik nagy terület az oktatás - mondta el B. Nagy László. Hozzátette: utóbbival kapcsolatban az önkormányzatoknak szeptember 30-ig kell jelezniük, hogy vállalják-e a feladatot.

A hivatalok vezetői posztjaira is folyamatosan érkeznek a jelölések, és folynak az egyeztetések. Azt szeretnék, ha mindenkinek megfelelő szakmai jelöltek vennék át az irányítást - mondta a kormánymegbízott.

A tervek szerint az állami feladatok fokozatosan kerülnek át a járási hivatalokba. Az államigazgatási feladatok ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon a helyi önkormányzatok tulajdonából 2013. január 1-jével a magyar állam ingyenes használatába kerül.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter