Megjelent: 6 éve

Több pénz jut munkahelyteremtésre az unióban

Megszavazta az Európai Parlament (EP) a 2014-es költségvetés számait szerdán Strasbourgban. Nem fogadták el ugyanakkor a kutatásra és munkahelyteremtésre szánt források csökkentését - íjra a Napi Gazdaság.

Elvetette az EP a az Európai Unió Tanácsának azon javaslatát, amely csökkentette volna a kutatásra és munkahelyteremtésre rendelkezésre álló összegeket, illetve megvágta volna a külpolitikára szánt pénzt, helyette az Európai Bizottság eredeti számait szavazták meg a jövő évi költségvetésről szóló vita végén. Így a 629 millió eurós csökkentés helyett 34 millió euró extrapénzt juttattak foglalkoztatáspolitika, a fiatalok munkához jutása, az európai digitális fejlesztések, a kutatás és a vállalkozások területére.

A képviselők a 2014-2020-as új középtávú időszak első költségvetésének kötelezettségvállalási szintjét 142,6 milliárd euróban, a kifizetési előirányzatokat pedig 136,1 milliárd euróban határoznák meg. Ezzel a képviselők a tagállami kormányok álláspontját megjelenítő Tanács javaslatához képest mintegy 1,1 milliárd euróval költenének többet a közösségi programokra - számol be az MTI.

Surján László, az EP kereszténydemokrata alelnöke külön sikerként értékelte, hogy a képviselők a Tanácshoz képest 200 millió euróval többet adnának a felzárkóztatási programokra, és 28 millió euróval emelnék a Magyarországon is sikeres iskolagyümölcs-program kereteit.

A jövő évi költségvetés EP-olvasatában - egyelőre mintaprojekt formájában, Göncz Kinga szocialista EP-képviselő javaslatára - azt a tételt is jóváhagyták, hogy egymillió eurót költhet az Európai Bizottság azoknak a roma civil szervezeteknek a támogatására, amelyek a romák felzárkóztatására irányuló európai keretstratégia céljainak megvalósulását kísérik figyelemmel és értékelik.

Az EP-szavazás nyomán most egyeztető bizottságot hívnak össze, amelyben a Tanács és az EP tárgyaló delegációja igyekszik majd "összebékíteni" a két intézmény eltérő álláspontját.

Napi.hu / MTI
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter