Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Tóth Zsuzsanna, a SpenglerFox Human Capital Solutions Közép-Kelet-Európa üzletágának vezetője

Tóth Zsuzsanna szenvedélyes szakmai önéletrajzából kirajzolódik kíváncsi és nyitott természete. A vezető kereskedelmi területről váltott HR-re, pályája nemzetközi vizekre is sodorta. Azon néhány tanácsadó közé tartozik, akik Magyarországon 2000-ben elsőként alapozták meg és vezették be a piacra a létszám-leépítési, karrier-tanácsadási és outplacement szolgáltatásokat. A szakember pályafutása során elnyerte az "Év HR Tanácsadója" nemzetközi díjat is.

Tóth Zsuzsanna Kaposváron született. Elmondása szerint hagyományos, emberközpontú értékrendet magáénak valló családban nőtt fel. Gyerekkora óta jellemző rá a kíváncsiság, a világra és a másokra való nyitottság, a szakmai és földrajzi váltás többször is szerepet kapott az életében. Nagyszülei, akik paraszti sorból származtak, mindig tanulásra biztatták, és mindenki büszke volt rá, amikor a családból elsőként 1990-ben közgazdász diplomát szerzett a pécsi Janus Pannonius Egyetemen. "Nagyszüleim útravalója azóta is velem van" - mondja.

Az 1990-es évek dinamikus gazdasági növekedése lehetőséget adott Zsuzsannának arra, hogy a Johnson & Johnson Kft. fogyasztási cikk divíziójában kereskedelmi képviselőként kezdjen el dolgozni. Hamarosan vezető lett, majd megbízták a nemzetközi hálózatok kezelésével, ezért Budapestre költözött. 1997-ben átvette a kereskedelmi igazgatói feladatokat beleértve a vevőszolgálatot és a trade marketinget is. Az FMCG világ ismerete, a kereskedelem szeretete és az akkor már több mint 60 főből álló csapat vezetése és az ezzel kapcsolatos napi kihívások akkor természetes részei voltak az életének. "Ma visszatekintve látom, hogy milyen komoly change menedzsment, szervezetfejlesztési, képzési és HR folyamat projekteket bonyolítottunk le a német HR vezető kolléganőmmel, akitől nagyon sokat tanultam. Alkalmazotti véleményfelmérést, 360 fokos felmérést, új kompetencia és KPI alapú teljesítményértékelést, új munkaköri leírásokat, új kompenzációs rendszert vezettünk be, kiváló succession plan-ünk volt, és olyan egész vállalatot átfogó bevezetésekben vállaltam az értékesítés részéről kulcsszerepet, mint a 2000 év projekt, valamint egy új integrált MIS rendszer implementálása" - fejti ki a szakember.

Tóth Zsuzsanna
Zsuzsanna hitt abban, hogy ha a kereskedelmi igazgatók ugyanazokról a szervezeti kérdésekről beszélgetnek, akkor van piaci lehetőség - "akkoriban már nagyon érdekelt a HR" - mondja. Kilenc év után eljött az a pillanat, amikor hozott egy merész szakmai döntést és kereskedelmi területről a HR-re váltott, ám kapcsolata valamilyen szinten megmaradt az FMCG területével. Kevés tapasztalata volt arról, hogy mit is jelent jó HR tanácsadónak lenni, de tudta, hogy a legfontosabb a szakmai hozzáértés, a piac és az ügyfél megértése, az elkötelezettség és a tanulás.

Az angol Nicholson Internationalnél felkérték egy közép-kelet-európai vezetői pozícióra, ahol 35 HR tanácsadóval kezdte el építeni az FMCG-gyógyszeripar-kereskedelem üzletágat. "Emlékszem, hogy amikor csatlakoztam a céghez, egy aktív FMCG ügyfelünk volt Magyarországon, egy év alatt 3 millió dollár forgalmat értünk el a hat országban. Rengeteget utaztam és tárgyaltam ügyfelekkel, a budapesti iroda mellett Moszkva, Varsó, Poznan, Prága, Bukarest, Isztambul voltak a célállomások. Nemcsak a saját angol, francia és ausztrál HR tanácsadó kollégáimtól tanultam, hanem a Buckinghamshire Chiltern University posztgraduális képzését, valamint az SHL képzéseit (Assessment és Development Center és Tesztek a Munka világában) is elvégeztem" - fejti ki Zsuzsanna.

A kulturális különbségek, különböző emberek, szervezetek, problémák és eltérő HR rendszerek, a munkatársak távoli (remote) menedzselése és a velük kapcsolatos HR feladatok mind izgalmas kihívást jelentettek Zsuzsanna számára. "Ne felejtsük el, hogy akkoriban a technika még nem támogatta mindezt olyan erősen, mint napjainkban, a videokonferencia még nem terjedt el, az email és az internet használata még gyerekcipőben járt, a blackberry-ről pedig úgy tudtuk, hogy egy gyümölcs" - teszi hozzá.

Zsuzsanna a teljesség igénye nélkül néhány nemzetközi projektet említ ebből az időszakból: Csehországban a Kimberly Clark gyárába közel 150 mérnök és technológus felvétele toborzással és AC-vel, a GlaxoWellcome és a SmithKline Beecham összeolvadása kapcsán a felkészítő és az outplacement munkák Magyarországon, Oroszországban, Lengyelországban és Csehországban, vagy a Procter & Gamble és az Unilever egy-egy gyárának bezárása Lengyelországban. "2001 végén a Nicholson International úgy döntött, hogy kivonul a közép-kelet-európiai piacról így saját magunk is részesei lettünk annak, amikor az élet hozott egy váltáshelyzetet" - fogalmaz a szakember. Zsuzsanna úgy gondolja, nem utolsósorban ez kiváló próbája volt annak, amit már két éve tanítottak a karrier-tanácsadási és outplacement programjaikba, azaz, hogyan kell kilépni a saját komfortzónánkból, hogyan kezdjünk bátran valami újba. Munkatársaival közösen megalakították az Anabour Consulting Kft.-t és butik cégként teljes HR tanácsadási, szervezetfejlesztési szolgáltatást nyújtottak a keresés-kiválasztástól az értékelő és fejlesztő központokon keresztül a képzés-fejlesztési és outplacement programokig bezárólag. A vezető büszke rá, hogy ügyfeleik között volt az Adidas, az Avon, a Pepsi Cola, a British American Tobacco, az Astellas Gyógyszeripari vállalat vagy a Lay's, sikeresen részt vettek HEFOP pályázaton, valamint szervezetfejlesztési és vezetőképzési projekteket bonyolítottak le magyar vállalkozásokkal közösen.

Zsuzsanna folytatta a tanulást, több mint tíz éve dolgozik a Thomas DISC személyiség rendszerrel, képzett és regisztrált szakértő 2005 óta. Mivel már akkor nagyon izgalmas területnek tartotta az emberek motivációjának megértését és a fejlesztés, változás lehetőségeit, 2003-ban elkezdte tanulmányait az Európa Akadémián, kineziológus szakvizsgát tett 2004-ben, 2008-ban pedig Instruktori - oktatói és Konzultánsi képesítést szerzett az egyesült államokbeli Three in One Concepts, International Education Corporationnél.

2007-ben megkereste egy volt kollégája, aki akkor már a SpenglerFox - Grafton nemzetközi igazgatótanácsának egyik tagja volt és felkérte rá, hogy a csapatával együtt csatlakozzanak a magyarországi szervezethez. Olyan HR tanácsadót kerestek, aki üzleti háttérrel rendelkezik, és jelentős tapasztalata van a HR tanácsadás különböző területein. "A cél az volt, hogy megalapítsam a Human Capital Solution üzletágat és először Magyarországon, majd a közép-kelet európai régióban sikerre vigyük. Rendkívül sok fejlesztés, coaching, rendszerek bevezetése és programok kidolgozása fémjelezték az elmúlt közel öt évet. Jó néhány HR rendszert és programot elsőként a saját csapatunkon "teszteltünk" és vezettünk be" - folytatja Zsuzsanna.

A szakember az elmúlt években jelentős projekteken dolgozott a gyógyszeripar, az FMCG, banki, biztosítási és pénzügyi szolgáltatások valamint az agrárium és biotechnológia területein is. Hazai és nemzetközi megbízásaik elsősorban a közép és felső vezetői szinten dolgozó szakembereket érintik, illetve a vállalat egészét átölelő HR folyamat és rendszerfejlesztési projektekben vesznek részt. 2008-ban a "Legjobb Outplacement Program" díjra nevezték. 2010-ben a Sony gödöllői gyárbezárása kapcsán nyújtott rendkívül komplex és sikeres támogatási programért csapatával megkapta "Az Együttműködésért" díjat. A Bunge Zrt.-vel közös öt országra kiterjedő és a tehetségek felkutatását és többlépcsős értékelő programon és Assessment Center-en való szűrését célzó projektért pedig elnyerte az "Év HR Tanácsadója" nemzetközi díjat is.

"A családom, barátaim, munkatársaim rendkívül sok energiával töltenek fel, igyekszem ezt viszonozni és a lehető legtöbb időt velük tölteni" - jegyzi meg nem utolsó sorban Zsuzsanna. Két testvére külföldön él, családja egy része pedig változatlanul vidéken. Párjával utaznak, táncolnak, a sport és a kultúra aktív része az életüknek. "Hiszek abban, hogy az életben a siker egyik kulcsa a szenvedélyes elkötelezettség bármit is csinálunk. Számos példát láttam arra, hogy a siker mindannyiunk életében elérhető. Az élet velejárói a nehézségek, a kudarcok; a bukásaink csak addig kísértenek minket, amíg nem tanulunk belőlük. Ha megértettük a "leckét", ha megtanultuk, amit kell, azonnal sikerré változnak, és később úgy tekinthetünk vissza egy-egy ilyen eseményre, mint sorsfordító lépésre és egy új fejezetet kezdetére" - fogalmaz Zsuzsanna.

Follow hrportal_hu on Twitter

Markus Strothjohann, a Continental országos HR vezetője

Markus Strothjohann szerint a sikeres HR menedzser legfontosabb tulajdonságai a kíváncsiság, és az a képesség, hogy vezetőként ösztönözni tudja a munkatársakat a fejlődésre, változásra. 2017. március óta a Continental magyarországi HR vezetője, ahol véleménye szerint legnagyobb feladata egy olyan HR szervezet létrehozása, ami húzóerőként hozzájárul a vállalat digitális átalakulásához és fejlődéséhez. 2006-ban kezdte meg karrierjét a Continental-nál HR generalistaként Aachenben, 2008-ban HR business partnerként folytatta a munkát a cégcsoport hannoveri központjában. Családjával az országos HR menedzseri kinevezése miatt költözött hazánkba, ahol - mint mondja - nagyon élvezi a munkát. tovább..

  További cikkek
  Hétszáznál is több képviselője lesz a német parlamentnek

  Történelmi csúcson a Bundestag létszáma: minden korábbinál nagyobb létszámú szövetségi parlament alakul Németországban a vasárnapi választások... Teljes cikk

  Londonban is gondok vannak az Uber-rel

  Nem hosszabbítja meg az illetékes londoni közlekedési hatóság az Uber egy hét múlva lejáró taxiszolgáltatási engedélyét. Közbiztonsági... Teljes cikk

  Fontos őszi dátumok 2017-ben

  Mikor lesz az őszi szünet? Mikor kezdődik az őszi érettségi időszak? Mikor állítjuk át az órát? - ezeket gyűjtötte össze az eduline.hu oldal. Teljes cikk

  Az EU-ban átlagosan 35,6 évet kell dolgozni

  Az Eurostat felméréséből kiderül az Európai Unió tagállamaiban a 15 éves munkaképes lakosság várhatóan munkában töltött éveinek száma... Teljes cikk

  Megszületett az ítélet a buszsofőr ügyében

  Két év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság kedden, nem jogerősen azt a buszsofőrt, aki halálos közúti... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár