Megjelent: 2 hónapja

Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság szempontjából rendkívül fontos gépgyártás egyes szegmenseiben az államilag támogatott részmunkaidő aránya nemhogy csökkenne, de még nő is.

images

Minderre a G7 összeállítása hívta fel a figyelmet, amely idézi a német IFO Intézet adatait.

A részmunkaidősök (nem csak a támogatottak) száma 7,3 millió volt a járvány első hullámának tavaszi csúcsán. A mostani 5,6 millió fő hiába mutat jó trendet, az érték még mindig nagyon magas. Az IFO vállalatok körében készített felmérése szerint szerkezeti problémák okozzák a gondot.

A bértámogatásra most azokban a szolgáltató szektorokban van kevésbé szükség, ahol a korlátozó intézkedések enyhítésével újraindulhatott az élet. Mivel azonban az ipar talpra állása késik, politikusok és gazdasági vezetők is a kurzarbeit meghosszabbítása mellett érvelnek.

A szövetségi kormány idén várhatóan 10 milliárd eurót (3500 milliárd forintot) fizet majd ki a bérkiegészítésekre, korántsem biztos azonban, hogy a jelenleg az állam által finanszírozott 12 hónapnyi bértámogatás elegendő lesz, ha az ipar nem indul be olyan mértékben, hogy a dolgozókra teljes munkaidőben szükség legyen.

Minél tovább tart azonban a kurzarbeit, annál nagyobb terhet vesznek a nyakukba az adófizetők a vállalatok nehézségeinek áthidalása érdekében - mutat rá a G7 cikke.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter