Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Új nyugdíjtörvény készül Thaiföldön

A nehéz gazdasági helyzet ellenére hatalmas lépést tervez tenni a thai kormány a nyugdíjellátás javítása terén.

Sok más ázsiai államhoz hasonlóan a szociális háló Thaiföldön sem sűrű szövésű: a 62 milliós országban a munkavállalók jelentős része úgynevezett nem hivatalos munkás, azaz nem bejelentett kisvállalkozó, mint például az utcai árusok, mezőgazdasági munkások vagy motoros taxisok. Közülük 23 millióan - szemben a hivatalos munkahellyel rendelkezőkkel - nem jogosultak állami nyugdíjra, bár nem is fizetnek nyugdíjjárulékot. A kormány nekik összesen havi 500 baht kegydíjat fizet hatvanéves koruktól. A kabinet egy új önkéntes állami nyugdíjszabállyal kíván ezen a helyzeten változtatni, amennyiben a parlament elfogadja javaslatát.

A tervek szerint, aki önkéntes alapon legalább 100, és legfeljebb 1000 baht (293 illetve 2930 forint) hozzájárulást fizet havonta, az hatvanéves korától jogosult lenne öregségi nyugdíjra, a befizetett összeg arányában. Az állam minden százashoz ötven bahtot tenne hozzá. A havi nyugdíj minimálisan 2800 bahtot, azaz mintegy 16 440 forintot tenne ki, és az illető élete végéig járna.

Az első lépcsőben azok a 15 és 60 év közötti thai állampolgárok szerezhetnének jogosultságot, akik nem tagjai más önkéntes vagy magánnyugdíjpénztárnak. Két évvel a bevezetés után azonban mindenki jogot kapna a részvételre.

Az első évben az államnak 15 milliárd bahtba kerülne a rendszer, ez mintegy 88 milliárd forintnak felel meg, de egyben 40 milliárd (közel 235 milliárd forint) bevételt hozna.
Amennyiben a parlament elfogadja az új törvény tervezetét, a rendszer azonnal beindulhatna, jelentette ki a sajtónak Korn Csatikavanit pénzügyminiszter.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter