Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Újabb elbocsátások az AP hírügynökségnél

Az AP vezető amerikai hírügynökség bejelentette: költségcsökkentő intézkedései sorában a héten elbocsátotta hírszerkesztőségének 90 munkatársát.

Tom Curley, az Associated Press (AP) elnök-vezérigazgatója egy évvel ezelőtt közölte, hogy a New Yorkból irányított hírszolgálat - amely 243 irodát működtet a világ 120 országában, híreit több mint 1700 újság közli és több mint 5000 tévé- és rádiócsatorna veszi át - idén év végéig 10 százalékkal csökkenti a munkabérköltséget.

Paul Colford, a hírügynökség szóvivője elmondta: a korábbi elbocsátásokkal, az önkéntes nyugdíjaztatásokkal, valamint az e heti létszámcsökkentéssel teljesítették céljukat. Az AP-nél az elbocsátások mellett folyamatos létszámstop van érvényben. A legnagyobb amerikai hírügynökség legutóbbi elbocsátásáról Colford nem közölt részleteket. Az amerikai hírsajtó céhe, a News Media Guild, amelynek körülbelül 1300 AP-dolgozó a tagja, azonban közölte: a hírügynökség menedzserektől, riporterektől, szerkesztőktől, fotósoktól és egyéb szerkesztőségi munkatársaktól vált meg.

Az AP - amely 1500 amerikai napilap, továbbá rádió és televízió közös, szövetkezeti tulajdonában van - az e heti elbocsátás előtt mintegy 4000 embert foglalkoztatott, ebből 3000-en a szerkesztőségekben dolgoztak.

Az amerikai nyomtatott sajtó évek óta folyamatosan küzd az egyre szűkülő kereslettel, a csökkenő példányszámmal, azzal, hogy az olvasótábor és vele együtt a reklámozók egyre nagyobb része pártol át az internetre. Az AP-re nagy nyomás nehezedett szorult helyzetbe került tulajdonosai részéről, hogy csökkentse előfizetési díjait. A hírügynökség idén 30 millió dollárral olcsóbban kínálta szolgáltatásait a tagújságoknak, jövőre további 35 millió dolláros díjcsökkentés várható.

Több jelentős napilap, köztük a The Chicago Tribune, valamint a Los Angeles Times novemberben egyhetes próbaidőszakra minimálisra csökkentették az AP-anyagok átvételét annak kipróbálására, hogyan boldogulnak a hírügynökségi tudósítások nélkül. A két lapot tulajdonló The Tribune médiavállalat - amely szintén költségcsökkentésre kényszerül - 2008 októberében értesítette az AP-t, hogy felmondhatja előfizetését (erre kétéves előzetes figyelmeztetési határidő van érvényben). Az AP az utóbbi hetekben közölte: 180 újság, tagságának 14 százaléka jelezte már, hogy esetleg megválik az AP-től.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter