Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Ukrán vendégmunkásokat dolgoztatna Szlovákia

A munkaerőhiánnyal küzdő szlovák cégek szívesen látnának több ukrán vendégmunkást, ha a két ország megállapodásra jutna a törvényesen alkalmazható ukránok országos kvótájának emelésében.

images

Az idei, mindössze 200 fős hivatalos kvótát - jelenleg ennyi ukrán dolgozhat egy évet meghaladóan Szlovákiában - már februárban betöltötték az ukrán álláskeresők, ezért a szlovák cégek Bulgáriából, Romániából, Lengyelországból és Albániából toboroztak a még üres álláshelyekre vendégmunkásokat az év folyamán.

A szlovák vállalkozók szövetsége - és az ukrán kormány is - a kvóta teljes eltörlését szorgalmazná, ugyanakkor szlovák kormányforrások szerint az eddigi megállapodás megváltoztatására irányuló szlovák szándék Kijev tárgyalási készségének hiányán bukott meg. Ukrajna májusban és júniusban is kérte a kétoldalú tárgyalások elhalasztását, így a megbeszéléseket októberben tartanák.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter