Megjelent: 6 éve

Választási csalást sejt a roma vezető

Az új választási szabályok szerint az országgyűlési választásokon a kisebbségek listákat állíthatnak, a regisztrált kisebbségi szavazók pedig pártlista helyett erre szavazhatnak. A tizenhárom elismert magyarországi nemzetiség tagjainak ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteniük, ahol nevüket, születési adataikat, lakhelyüket és személyi személyi azonosítójukat (régebben személyi szám) kell megadniuk.

Korábban kisebbségi vezetők arra szólították fel a romákat, hogy ne regisztráljanak erre a listára, hogy megtarthassák teljes beleszólásukat az országos politikába, vagyis továbbra is szavazhassanak az országos pártlistákra.

Makai István a Népszabadság Online-nak azt mondta, megalapozott a gyanú, hogy valakik csalárd módon szeretnék felírni a listákra a roma közmunkásokat. Állítása szerint a fenyegetéstől sem riadnak vissza azok, akik több településen a képzésre küldött roma közmunkásoktól álláslehetőséggel kecsegtetve kérik el személyes adataikat, amelyek egy hamisított aláírással felhasználhatóak a regisztrációra. Makai állítása szerint olyan adatokat is elkérnek, amelyek a munkalehetőséggel kapcsolatos értesítéshez nem szükségesek. A roma vezető eddig százas nagyságrendű számról tud, ennyi ember adatainak felírásáról hallott, de szerinte ez csak a jéghegy csúcsa.

Makai a fantáziánkra bízza, hogy melyik cigány politikai erőnek áll érdekben az adatgyűjtés.

Tóth Zoltán választási szakértő a konkrét ügy részleteit nem ismeri, de a Népszabadság Online-nak azt mondta, a felvetés „nem életszerűtlen”. Elmondta, a törvény értelmében csak a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat állíthat cigány nemzetiségi listát. Ami – jelentette ki Tóth Zoltán – olyan mértékű visszaélés a politikai jogokkal, hogy ezek után az ember mindent el tud képzelni.

A kisebbségi listáról egyébként ugyanolyan formanyomtatványon, amilyenen a feliratkozás történik, bárki töröltetheti is magát, már ha értesül arról, hogy valaki jogosulatlanul – mellesleg bűncselekményt elkövetve – felíratta.

Népszabadság Online
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter