Megjelent: 6 éve

Valóban kevesebb cég szűnik meg?

Utoljára 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban. Az adat feletti örömöt beárnyékolja, hogy júliusban minden korábbit meghaladó számban törölt cégeket a cégbíróság.

Legutóbb nem egészen egy évvel ezelőtt, 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban. A nyár végén ugyanis 2309 céget törölt a cégbíróság, miközben idén február óta minden hónapban bőven 3000 fölött zárt a mutató. A rendkívül kedvezőnek tűnő adat feletti örömöt beárnyékolja, hogy júliusban minden korábbit meghaladó számban szűntek meg társas vállalkozások (majdnem 5100), a háromhavi mozgóátlag így még az augusztusi adattal együtt is magasabb, mint júniusban volt. (Az építőiparban is nagyot lendült a kasza a nyár folyamán.)

„Az augusztusi cégbírósági közzétételekből csak a technikai és szezonális hatások figyelembevételével érdemes következtetéseket levonni. Szeptembertől várhatóan már reálisabb képet mutatnak majd a statisztikák” – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója. A cégbíróság ugyanis július eleje óta rendkívüli módon lerövidítette az egyes határozatok bejegyzése és közzététele között eltelő időt, így júliusban olyan közzétételek is terhelték a statisztikát, amelyek a régi rendszerben augusztusban vagy szeptemberben jelentek volna meg.

„A közzétételi rend láthatóan még nem állt be a végleges formájára teljesen, augusztus pedig eleve kiugróan alacsony értékeket szokott hozni” – mondja az Opten igazgatója. Akárhogy is van, Tóth Tamás szerint leghamarabb ősszel lehet ismét a gazdaság állapotára vonatkozó következtetéseket levonni a cégstatisztikából.

A technikai nehézségek ellenére sem lehet nem észrevenni, hogy folyamatosan csökken a frissen felszámolás alá kerülő cégek száma. Ez a mutató a rengeteg közzétételt hozó júliusban is a tavaszi átlagot reprezentáló 1500-as szint körül maradt, augusztusban pedig 925-re csökkent. „Ugyancsak javul azoknak a cégeknek az aránya, amelyek felszámolási eljárás után szűntek meg, vagyis elmondható, hogy mind kevesebb az olyan eljárás, amelyet más cégek sérelme miatt rendeltek el, vagy úgy zárult le, hogy más piaci szereplőket megkárosított volna” – mondja Tóth Tamás.

Augusztusban 1431 új céget jegyeztek be, vagyis folytatódik a cégek számának lassú csökkenése. A piaci szakértők által kedvezőnek tartott jelenség mögött az Opten szerint az áll, hogy a korlátolt felelősség kiterjesztésével és más szigorító intézkedések segítségével a kormány sikeresen szorította háttérbe azokat, akik cégeik bedöntésével kívántak megszabadulni adósságaiktól vagy a közterhektől.

A júliusi technikai kiugrás után a jelenlegi alacsonyabb szintre visszatérő megszűnések, illetve az alapítások csökkenő száma várhatóan alacsonyabb értéket fog eredményezni 2014. III. negyedévének végére az Opten Cégfluktuációs Indexében. (Az Opten – CFI az adott időszakban újonnan alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez.)

Az Opten – CFI megyénkénti eloszlását vizsgálva látható, hogy augusztusban a legalacsonyabb és ezáltal legjobb értékeket Pest, Békés és Vas megye produkálta, s kicsivel maradt csak le a dobogóról Győr-Moson-Sopron megye. Ezzel szemben a legrosszabb mutatók Zala, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében születtek. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy az előző hónap 11 és 33 százalék között változó értékeihez képest augusztusban összezárt a mezőny: a kiugró Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei adatokat leszámítva néhány ezrelék vagy még annyi sem választja el egymástól a rangsorban a szomszédos megyéket.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb sztrájk lesz a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában

A sztrájkolók 8 százalékos béremelést kérnek a gyár minden munkavállalója számára. Teljes cikk

Orbán Viktor: a virágosok nőnapon kinyithatnak

A miniszterelnök rádióinterjúban árult el újabb részleteket a csütörtöki szigorítás részleteiről. Teljes cikk

Egyre több a beteg a BKV-nál, veszélyben lehet a metróközlekedés is

A Népszava szerint rohamosan nő a betegek száma a BKV dolgozói közt, és ez különösen a metró üzemigazgatóságán okozhat gondot. Teljes cikk