Megjelent: 13 éve

Válság: megkezdődtek a magyar leépítések

A Bosch hatvani autóalkatrész-gyárában dolgozók már érzik a válság előszelét, állításuk szerint az üzemben meg is kezdődtek az elbocsátások. A 3500 embert foglalkoztató gyárban eddig száz embert menesztettek, és karácsonyig vélhetően további 100-150 alkalmazott jut hasonló sorsra. "Csökkentik a darabszámot, és műszakösszevonásokra is sor került már" - mondta a Világgazdaságnak egy húsz év körüli, ott dolgozó lány.

A válságot természetesen a Magyar Suzuki és az Audi Hungária is érzékeli, ám bevallásuk szerint egyik sem fog változtatni idéna termelési tervein. Nem úgy a kisebb hazai beszállítók, autóalkatrész-gyártók, akiket nagyon is érzékenyen érint, hogy a "nagyok" behúzták a féket. Múlt hét pénteken például a lámpatesteket és kábelkötegeket gyártó bonyhádi Aspöck Hungaria Kft. jelentette be, hogy a 120 dolgozó csaknem háromnegyedét elbocsátják. Az elmúlt hetek drasztikus keresletcsökkenése miatt pedig a kormánykerekeket is gyártó szombathelyi Delphi Hungary állította le egyik gyártósorát.

Bod Péter Ákos volt ipari és kereskedelmi miniszter szerint nehéz időszak elé néz a hazai gépjárműipar és az építőipar a kereslet visszaesése miatt, de a műszaki cikkeket gyártóknak is vissza kell majd fogniuk a termelésüket.Mivel a válság nemcsak a nagy cégeket, gyárakat érinti, hanem közvetve a beszállítói körüket is, nagyon sok magyar kis- és középvállalkozás jövője válhat bizonytalanná. A hírekben már most lehet hallani elbocsátásokról. Sajnos, ha elhúzódik a krízis, akkor akár tízezrek munkája is megszűnhet - véli Bod Péter Ákos.

Világgazdaság
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter