Megjelent: 6 éve

Változott a harmadik országból érkező munkavállalók engedélyeztetésének folyamata

A külföldi munkaerő beléptetése, beillesztése mindig kihívást jelent egy vállalat működésében. A januári módosítások vajon egyszerűsíteni vagy bonyolítani fogják a folyamatot? Cziczárdi Györgyi relocation szakember tanácsaival segítünk gördülékenyebbé tenni a külföldről érkező munkaerő beillesztését. Az expatok ügyintézésében 10 éves tapasztalattal rendelkező Expat-Center ügyvezetőjétől friss és pontos információkat kapunk a módosításokról.

- Január elsejével komoly változások történtek a külföldi munkavállalók áttelepítésével kapcsolatban. Melyek azok a módosítások, amikre fontos az expatokat alkalmazók figyelmét felhívnunk?

Cziczárdi Györgyi
- Elsősorban a harmadik országbeli, azaz az EU-n kívüli munkavállalókat érintő változásokra hívnám fel a figyelmet. Az őket alkalmazó vállalatoknak idén januártól integrált engedélyt kell kérelmezniük a megváltozott törvényi szabályozás értelmében.

- Mit takar pontosan az integrált engedély, milyen változások történtek az ügyintézés folyamatában? Mi az, amiben másként kell eljárni, mint eddig?

- Eddig külön-külön kellett intézni a Munkavállalási-, majd a Schengen tartózkodási engedélyeket. Mostantól a két engedélyből egy lett, tehát a két eljárás hamarabb összeér a hivataloknál, mint korábban, ez azonban sajnos nem azt jelenti, hogy a folyamat gyorsabb vagy egyszerűbb lett. A munkavállaló szakmai alkalmasságát, megélhetését és lakhatását továbbra is ugyanúgy igazolni kell, ahogy az adott pozíciót is meg kell hirdetni előbb a magyar munkaerőpiacon, ahogy korábban is.

- A fenti módosítások megkönnyítik a relokációs folyamatot, gördülékenyebbé teszik az ügyintézést?

- Sajnos nem. A folyamat ugyanis hosszabb és jóval komplexebb is lett, de más, hasonló integrált engedélyt kiadó EU-s országokban sem rövidebb az ügyintézés. A változás elsősorban azért előnyös, mert kevesebb állami apparátussal végzik majd a munkát.

- Mire hívná fel a figyelmet? Mi az, amit érdemes szem előtt tartani, akár a fentieken felül is. Esetleg van olyan dolog, ami buktatót jelent, és mindenképpen tanácsos elkerülni?

- Mindig, minden cégnek javaslom, ha biztosra akarnak menni és minél gyorsabban szeretnék az engedélyt elintézni, a lehető legkevesebb idő és energia befektetéssel, akkor forduljanak profi relocation céghez. Akár a fenti engedélyeztetésről, akár az expatok itteni életét megkönnyítő dolgok ügyintézéséről van szó, rengeteg felesleges kört, időt lehet megtakarítani. Arról nem is beszélve, hogy szakembereink tapasztalatainak köszönhetően sokkal költséghatékonyabb a beillesztés folyamata.

A változások miatt most mindenképpen tanácsos a cégeknek hosszabb ügyintézési idővel számolni, és nagyon fontos, hogy a külföldi munkaerőt semmiképpen ne léptessük be, amíg az engedélyei nincsenek kiállítva, máskülönben tetemes bírságra kell számítani.

- Az Expat-Center ügyfelei első kézből értesülnek ezekről a módosításokról, így a lehető legnaprakészebbek az áttelepülési folyamatok változásaival kapcsolatban. Mik azok a szolgáltatások ezen felül, amikben érdemes Önökhöz fordulni segítségért?

- Teljes körű relocation szolgáltatást nyújtunk, tehát nemcsak az engedélyek ügyintézésével, hanem nemzetközi költözéssel, lakáskereséssel, adózással kapcsolatban is fordulhatnak hozzánk a vállalatok. A cégeknek talán az a fontosabb, hogy minden munkavállaló legálisan, a megfelelő engedéllyel, vízummal rendelkezzen. Az expatoknak ezek mellett az is fontos, hogy beilleszkedjen, megtalálja a számára megfelelő lakást, óvodát/iskolát, megismerje a várost és tudja, hogy milyen ügyben kihez fordulhat. Mi mindezekben segítünk, 100 százalék garanciával.

- Az áttelepülők, illetve az őket alkalmazók hol, milyen formában juthatnak részletes pontos információkhoz a módosításokkal kapcsolatban? Hová fordulhatnak közvetlen segítségért?

- Az Expat - Center szakképzett munkatársai készséggel állnak rendelkezésre bármilyen felmerülő kérdés esetén. Emellett azonban szeretném az érintettek figyelmébe ajánlani a január 24-ei relocation reggelinket. A szakmai bemutatónk témája az EU-n kívüli állampolgárok magyarországi munkavállalása lesz, ahol a fórum résztvevői választ kaphatnak kérdéseikre, valamint arra, hogy mi miben tudunk a segítségükre lenni.

A bemutató létszám korlátozott, ezért kérjük részvételi szándékukat január 20-ig a következő e-mail címen jelezzék:


info@expatcenter.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiszerveznénk a bérszámfejtést, de megtartanánk az SAP szoftverünket, mit tegyünk?

Az egyedi vállalati igényekre szabott szoftverekről egyetlen cég sem szívesen mond le, még akkor sem, ha felmerül a kiszervezés igénye. Teljes cikk

Jövő héten nyit az első hazai turisztikai állásbörze!

Február 27-28. között várja az álláskeresőket a CheckINN Turisztikai Karrier Expo, az első olyan hazai kiállítás, mely kifejezetten a turisztikai... Teljes cikk

A felmérések és az adatok ereje! Így töltetjük be a kékgalléros kereséseket is

Az elmúlt közel 15 év, amit a fejvadász szakmában eltöltöttünk, számtalan felismerést hozott számunkra. Az utóbbi hónapok egyik legfontosabb... Teljes cikk