Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Van-e oka a kkv-knak az optimizmusra?

Javult a hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek várakozása, a K&H kkv bizalmi index - közölte a K&H Bank. Még nem tudni tartós lesz-e a növekedés.

A közlemény szerint az optimizmus minden kategóriában megfigyelhető, de legnagyobb mértékben a mikrovállalkozások várakozásai fordultak pozitív irányba. Ez feltehetően összefügg az általános fogyasztói bizalom erősödésével, ami az alacsony inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető - idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályvezetőjét.

Az index készítői bizonytalannak tartják, hogy az ötödik negyedéve tartó hullámzás után az idei első negyedévi növekedés tartósnak bizonyul-e.

A különböző ágazatokba tartozó cégek közül továbbra is a mezőgazdaságban működő vállalkozások a legoptimistábbak, míg a szolgáltató szektorban csupán enyhe javulás látható.

A vállalkozók optimizmusa leginkább a gazdaságpolitikával, a közterhekkel, valamint a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások javulásával magyarázható. Nőtt azoknak a cégeknek az aránya, amelyek szerint a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát intézkedéseket hoz majd, másrészt egyre többen számítanak a közterhek csökkenésére vagy stagnálására.

Emellett emelkedett azoknak a cégeknek az aránya is, amelyek alacsonyabb hitelkamatokra számítanak, összefüggésben a csaknem egy éve csökkenő jegybanki alapkamattal - olvasható az összegzésben.

A szállítókkal és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos részindexek viszont jelentősen romlottak. Németh László szerint a szállítókkal kapcsolatos negatív várakozások mögött az egyre növekvő szállítási határidők és a beszállítókkal kapcsolatos csökkenő elégedettség áll.

Legnagyobb mértékben, 13 ponttal az uniós pályázatok részindex zuhant. Ennek oka a pályázati lehetőségek szűkülése, emellett csökkent azon cégek aránya, amelyek az elmúlt hónapokban hallottak, vagy olvastak olyan pályázati lehetőségről, amely komolyan érdekelheti őket. Az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok átlagos száma 3,5-ről 2,7-re, az elnyerteké 1,6-ról 1,4-re esett vissza azon cégek között, amelyek már indultak valamilyen uniós pályázaton - tette hozzá Németh László.
  • 2022.01.19 Időgazdálkodás képzés A résztvevők felkészítése arra, hogy hatékonyabban tudják beosztani idejüket és hatékonyabban tudják elrendezni munkahelyi és otthoni teendőiket. Cél továbbá, hogy személyes hatékonyságuk növelése érdekében fejlődjenek a résztvevők kommunikációs stratégiái. Részletek Jegyek
  • 2022.01.24 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter