Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Veszélybe kerülhetnek a honvédelmi dolgozók juttatásai

A bérszínvonal megtartását és a jelenleg érvényes béren kívüli juttatások jövő évre történő átmentését szeretné elérni a honvédelmi tárcánál a Honvédelmi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) - közölte az érdekvédelmi szervezet vezető titkára hétfőn sajtótájékoztatón Nyírteleken.

Breuer László szerint a szervezetben tömörülő mintegy 3.500 közalkalmazott és honvédségi dolgozó juttatásai veszélybe kerülhetnek, mivel a honvédelem csaknem 40 milliárd forintos forráskivonást lesz kénytelen elszenvedni jövőre, ami a személyi kiadásokra is jelentősen kihat.

A pénzkivonás a béren kívüli juttatások rendszerét érintheti érzékenyen, így az üdülési csekk és a ruhapénz megvonásával, illetve megnyirbálásával kell számolni jövőre - jelentette ki a Hodosz tisztségviselője. A vezető titkár kiemelte: sok béren kívüli juttatás drágává válik azáltal, hogy adókötelessé tette azt az Országgyűlés. Mint hozzátette, jelenleg azon kell fáradozniuk, hogy - amennyire lehet - ellensúlyozzák a dolgozók zsebéből az elvonások miatt kieső összeget.

Breuer László szerint ezt béremeléssel lehetne kompenzálni, de erre kevés az esély. Ennek ismeretében legalább az egészségpénztári és nyugdíjpénztári támogatásokat, a ruhapénz és az étkezési juttatások 2009-es szinten történő megtartását szeretnék a honvédségi civil alkalmazottak számára elérni a tárcával történő folyamatos egyeztetéseken - mondta.

A szakszervezet tisztségviselője további fontos feladatnak nevezte, hogy a Hodosz segítséget nyújtson annak a több mint ötven közalkalmazottnak, akiket a honvédség nyírteleki rakétatechnikai bázisán lévő anyagraktár bezárása miatt bocsátanak el munkahelyükről. Jelenleg is folynak az egyeztetések a térségi munkaügyi központtal a leépítésben érintett dolgozók átképzéséről, illetve szeretnék elérni a tárcánál az elbocsátottak más honvédségi bázisra történő átirányítását, valamint ottani továbbfoglalkoztatását - közölte Breuer László. Hozzátette: az érintetteket már korábban tájékoztatták a leépítésről, melynek időpontja 2010 január vége lesz.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter