Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Veszélybe kerülhetnek a honvédelmi dolgozók juttatásai

A bérszínvonal megtartását és a jelenleg érvényes béren kívüli juttatások jövő évre történő átmentését szeretné elérni a honvédelmi tárcánál a Honvédelmi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) - közölte az érdekvédelmi szervezet vezető titkára hétfőn sajtótájékoztatón Nyírteleken.

Breuer László szerint a szervezetben tömörülő mintegy 3.500 közalkalmazott és honvédségi dolgozó juttatásai veszélybe kerülhetnek, mivel a honvédelem csaknem 40 milliárd forintos forráskivonást lesz kénytelen elszenvedni jövőre, ami a személyi kiadásokra is jelentősen kihat.

A pénzkivonás a béren kívüli juttatások rendszerét érintheti érzékenyen, így az üdülési csekk és a ruhapénz megvonásával, illetve megnyirbálásával kell számolni jövőre - jelentette ki a Hodosz tisztségviselője. A vezető titkár kiemelte: sok béren kívüli juttatás drágává válik azáltal, hogy adókötelessé tette azt az Országgyűlés. Mint hozzátette, jelenleg azon kell fáradozniuk, hogy - amennyire lehet - ellensúlyozzák a dolgozók zsebéből az elvonások miatt kieső összeget.

Breuer László szerint ezt béremeléssel lehetne kompenzálni, de erre kevés az esély. Ennek ismeretében legalább az egészségpénztári és nyugdíjpénztári támogatásokat, a ruhapénz és az étkezési juttatások 2009-es szinten történő megtartását szeretnék a honvédségi civil alkalmazottak számára elérni a tárcával történő folyamatos egyeztetéseken - mondta.

A szakszervezet tisztségviselője további fontos feladatnak nevezte, hogy a Hodosz segítséget nyújtson annak a több mint ötven közalkalmazottnak, akiket a honvédség nyírteleki rakétatechnikai bázisán lévő anyagraktár bezárása miatt bocsátanak el munkahelyükről. Jelenleg is folynak az egyeztetések a térségi munkaügyi központtal a leépítésben érintett dolgozók átképzéséről, illetve szeretnék elérni a tárcánál az elbocsátottak más honvédségi bázisra történő átirányítását, valamint ottani továbbfoglalkoztatását - közölte Breuer László. Hozzátette: az érintetteket már korábban tájékoztatták a leépítésről, melynek időpontja 2010 január vége lesz.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter