Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Veszprémi demonstráció a vasárnapi munkavégzés ellen

Baumgartner Lajos, a Munkástanácsok Veszprém megyei elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be a vasárnapi demonstrációt, hangsúlyozva, hogy országos szervezésű kampányról van ugyan szó, de elsőként ők szerveztek tüntetést vasárnapra.

Tiltakozunk a vasárnapi munkavégzés ellen, mert tönkreteszi a családokat, ellehetetleníti a pihenést és rontja az egészségi állapotot - jelentette ki a sajtótájékoztatón a Munkástanácsok megyei vezetője. Hozzátette: Európa egyetlen országában sem dolgoznak annyian vasárnap, mint Magyarországon.

Baumgartner Lajos tájékoztatása szerint az országos kampányt kezdeményező szakszervezetek és a KDNP közösen az Alkotmánybírósághoz fordultak amiatt, hogy a Munka törvénykönyvének egyes rendelkezései alkotmánysértőek és azokat a bírói testület szüntesse meg. A szakszervezeti vezető szerint a dolgozók vasárnapi munkára való berendelése sérti a család intézményét, valamint a testi és lelki egészséghez, a pihenéshez való alkotmányos jogokat, de sérti a vallás szabad gyakorlásának jogát is.

A politizálást ki akarjuk zárni a demonstrációból, noha azt jól tudjuk, hogy politikai akar szükséges a törvények módosításához - jegyezte meg Takács István, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Veszprém megyei elnöke.

A vasárnap a családi együttlét, a pihenés és a szeretet erősítésének a napja és nem a munkáé - hangsúlyozta Forró Pál, a KDNP veszprémi elnöke. Közlése szerint a párt parlamenti frakciója törvénymódosító indítvány benyújtására is készül, hogy a vasárnapi munkavégzést - néhány ügyeleti munkahelytől, kórházaktól, közlekedési cégektől eltekintve - ne lehessen elrendelni, s különösen a kereskedelemben legyen tilos a vasárnapi munkavégzés.

Baumgartner Lajos szerint a kereskedelmi alkalmazottak vasárnapi dolgoztatása a multicégek, a nagy áruházláncok profitéhsége miatt vált általánosan elterjedté és szerinte ennek - a családok védelme, a dolgozók egészségének megőrzése érdekében - véget kellene vetni.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter