Vezér nélkül marad a Számvevőszék "/>
Megjelent: 11 éve

Vezér nélkül marad a Számvevőszék

Elnök nélkül maradhat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december 9-től, miután hétfőn megrekedt a szervezet vezetőit jelölő országgyűlési bizottság munkája.

Kovács Tibor, a bizottság szocialista elnöke a testület zárt ülését követően az MTI-nek elmondta: az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz kizárólag az ÁSZ elnökének személyében lenne hajlandó megegyezni, míg a 2002. óta betöltetlen alelnöki pozíciókra csak az új kormány beiktatása után tenne javaslatot. A kormánypárti politikus szerint a fideszes képviselők arrogáns hozzáállása azt mutatja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a továbbiakban nem kíván részt venni a jelölési folyamatban.

Hozzátette: mindaddig értelmetlennek látja a bizottság ismételt összehívását, ameddig a képviselőcsoportok nem változtatnak álláspontjukon. Az ÁSZ vezetőit jelölő bizottság novemberben már a harmadik ülését tartotta hétfőn. A bizottság elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy az ÁSZ munkája akár el is lehetetlenülhet az év utolsó hónapjától, amennyiben a parlamenti oldalaknak nem sikerül néhány héten belül megállapodniuk a számvevőszék személyi kérdéseiről.

Tállai András, a bizottság fideszes alelnöke hangsúlyozta: fontosnak tartják az ÁSZ működőképességének fenntartását, ugyanakkor az elmúlt évek bebizonyították, hogy a szervezet alelnökök nélkül is kiválóan tud működni. A pártok képviselői korábban arról is beszámoltak, hogy akár a jelenlegi elnök, Kovács Árpád újraválasztását is támogatni tudják.

A bizottság ellenzéki alelnöke az előző héten még azt tartotta a legreálisabb forgatókönyvnek, hogy a pártok az ÁSZ új elnökének személyéről egyezhetnek meg a közeljövőben, mivel a számvevőszék alelnöki pozícióira egyelőre nincs konszenzusos jelöltje az ellenzéki frakcióknak.

Az MSZP ezzel egy időben Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettest javasolta az egyik alelnöki tisztség betöltésére, amit Kovács Tibor azzal magyarázott, hogy az MSZP "tudomásul vette, és alkalmazkodik" az ellenzék azon elvárásához, hogy az ÁSZ alelnöki pozícióira ne elismert szakembereket, hanem a politikai oldalak jelöltjeit válasszák meg.

Kovács Tibor megjegyezte: az MSZP frakciónak az elmúlt hat évben mindig voltak jelöltjei a posztok betöltésére, ugyanakkor a bizottság fideszes tagjai hét éve szabotálják az alelnökök megválasztását. Kovács Árpád elnöki megbízatása 2009. december 9-én jár le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002. óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter