Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Visszautasítja az offshore-vádat a 12,5 milliárd forintot nyert projektgazda

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) napokban vitatott pályázatán nyertes vállalkozások egyike sem offshore cég, a tulajdonosi struktúra teljes egészében megfelel a pályázati követelményeknek - közölte a projektgazda EQNet Zrt. szerdán az MTI-vel.

A privatkopo.hu a hétvégén azt írta: az NFÜ egyik, szélessávú körzethálózati fejlesztések címén kiírt pályázatán a 20 milliárdos összegből 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyert el, amelyet ugyanazon a napon hoztak létre, jegyzett tőkéjük megegyezik, a székhelyük címe azonos, továbbá átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is. Két cégben közvetve érdekelt egy olyan zrt. is, amelynek a felügyelőbizottságában benne van Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő - tették hozzá.

Az EQNet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte: a pályázaton induló fejlesztési vállalkozásokkal szemben szigorú szakmai, pénzügyi követelményeket támasztottak. Az NFÜ fejlesztési pályázatának nyertesei, köztük az EQNet és partnerei által a fejlesztések megvalósítására létrehozott öt projektcég Magyarországon bejegyzett és hazai tulajdonosok kezében lévő vállalkozás.

Kifejtették: a projektcégek tulajdonosai Magyarországon bejegyzett, több mint tízéves szélessávú távközlési tapasztalattal rendelkező, Magyarországon adózó, lejárt adótartozással nem rendelkező és Magyarországon munkalehetőséget teremtő vállalkozások.

"Az egyik tulajdonosban közvetett módon tulajdonnal bír a Ciprusi Köztársaság nemzeti távközlési vállalata, Európa egyik legfejlettebb, a pályázókat technológiai ismeretekkel támogató távközlési szolgáltatójának befektető cége" - írta az EQNet, de leszögezte: "a tulajdonosok egyike sem offshore cég".

Hozzátette: az EQNet Zrt. az Enternet 2001 Kft. és a Rubicom Zrt. által létrehozott öt vállalkozás (projektcégek) és alapítóik a pályázati felhívás minden követelményének megfelelnek. Az azonos céllal - emiatt értelemszerűen azonos napon létrehozott és azonos budapesti címre bejegyzett - projektcégek szakmailag és pénzügyileg magas színvonalú pályázataikkal a megpályázott kistérségek többségére elnyerték a fejlesztés lehetőségét. "Háromszáz ellátatlan, valamint mintegy kétszáz, az új optikai vezetékek által érintett további település számára viszik el a projektcégek a digitális felzárkózás lehetőségét" - írták közleményükben.

Seszták Miklós hétfőn és kedden is közleményben utasította vissza az őt ért vádakat. A kormánypárti politikus szerint a személyét érintő nyilatkozatok elferdítik a tényeket, 2012 májusa óta ugyanis semmilyen kapcsolata nem volt sem azzal a gazdasági társasággal, ahol felügyelőbizottsági tag volt, sem a többi említettel.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a pályázati ügyben az ügyészséghez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak. Másnap már betekintést is kértek a kifogásolt NFÜ-pályázatba.

Az LMP olyan bizottság felállítását kezdeményezte, amely azt vizsgálná, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési ciklusban az NFÜ milyen tisztázatlan vagy offshore tulajdonosi hátterű cégekkel kötött szerződést - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő.
Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján tette fel a kérdést, hogy Fidesz-KDNP hogyan viszonyul az ügyhöz, és ezután "megszabadul-e" Seszták Miklóstól. Majd szerdai közleményében az MSZP arra szólította fel a KDNP-s képviselőt, hogy vagy "adjon hitelt érdemlő" magyarázatot az NFÜ pályázataival kapcsolatban felmerült kérdésekre, vagy mondjon le.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter