Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Visszautasítja az offshore-vádat a 12,5 milliárd forintot nyert projektgazda

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) napokban vitatott pályázatán nyertes vállalkozások egyike sem offshore cég, a tulajdonosi struktúra teljes egészében megfelel a pályázati követelményeknek - közölte a projektgazda EQNet Zrt. szerdán az MTI-vel.

A privatkopo.hu a hétvégén azt írta: az NFÜ egyik, szélessávú körzethálózati fejlesztések címén kiírt pályázatán a 20 milliárdos összegből 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyert el, amelyet ugyanazon a napon hoztak létre, jegyzett tőkéjük megegyezik, a székhelyük címe azonos, továbbá átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is. Két cégben közvetve érdekelt egy olyan zrt. is, amelynek a felügyelőbizottságában benne van Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő - tették hozzá.

Az EQNet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte: a pályázaton induló fejlesztési vállalkozásokkal szemben szigorú szakmai, pénzügyi követelményeket támasztottak. Az NFÜ fejlesztési pályázatának nyertesei, köztük az EQNet és partnerei által a fejlesztések megvalósítására létrehozott öt projektcég Magyarországon bejegyzett és hazai tulajdonosok kezében lévő vállalkozás.

Kifejtették: a projektcégek tulajdonosai Magyarországon bejegyzett, több mint tízéves szélessávú távközlési tapasztalattal rendelkező, Magyarországon adózó, lejárt adótartozással nem rendelkező és Magyarországon munkalehetőséget teremtő vállalkozások.

"Az egyik tulajdonosban közvetett módon tulajdonnal bír a Ciprusi Köztársaság nemzeti távközlési vállalata, Európa egyik legfejlettebb, a pályázókat technológiai ismeretekkel támogató távközlési szolgáltatójának befektető cége" - írta az EQNet, de leszögezte: "a tulajdonosok egyike sem offshore cég".

Hozzátette: az EQNet Zrt. az Enternet 2001 Kft. és a Rubicom Zrt. által létrehozott öt vállalkozás (projektcégek) és alapítóik a pályázati felhívás minden követelményének megfelelnek. Az azonos céllal - emiatt értelemszerűen azonos napon létrehozott és azonos budapesti címre bejegyzett - projektcégek szakmailag és pénzügyileg magas színvonalú pályázataikkal a megpályázott kistérségek többségére elnyerték a fejlesztés lehetőségét. "Háromszáz ellátatlan, valamint mintegy kétszáz, az új optikai vezetékek által érintett további település számára viszik el a projektcégek a digitális felzárkózás lehetőségét" - írták közleményükben.

Seszták Miklós hétfőn és kedden is közleményben utasította vissza az őt ért vádakat. A kormánypárti politikus szerint a személyét érintő nyilatkozatok elferdítik a tényeket, 2012 májusa óta ugyanis semmilyen kapcsolata nem volt sem azzal a gazdasági társasággal, ahol felügyelőbizottsági tag volt, sem a többi említettel.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a pályázati ügyben az ügyészséghez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak. Másnap már betekintést is kértek a kifogásolt NFÜ-pályázatba.

Az LMP olyan bizottság felállítását kezdeményezte, amely azt vizsgálná, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési ciklusban az NFÜ milyen tisztázatlan vagy offshore tulajdonosi hátterű cégekkel kötött szerződést - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő.
Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján tette fel a kérdést, hogy Fidesz-KDNP hogyan viszonyul az ügyhöz, és ezután "megszabadul-e" Seszták Miklóstól. Majd szerdai közleményében az MSZP arra szólította fel a KDNP-s képviselőt, hogy vagy "adjon hitelt érdemlő" magyarázatot az NFÜ pályázataival kapcsolatban felmerült kérdésekre, vagy mondjon le.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk