Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Viszlát 13. havi bér és nyugdíj

A kormány felfüggesztené a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének és jutalmainak kifizetését, továbbá csökkentené a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keretet - tudta meg több forrásból az MTI hétfőn.

Az MTI értesülései szerint ezeket a javaslatokat viszi a miniszterelnök hétfőn este az MSZP elnöksége, majd a frakció elé, hogy a szocialistáktól mandátumot kapjon a keddi, általa kezdeményezett ötpárti megbeszélésre. Az egyeztetést azért hívta össze Gyurcsány Ferenc, hogy konzultáljon a parlamenti pártok képviselőivel arról, mivel értenek egyet, mit tudnak támogatni, és mit nem a Nemzetközi Valutalappal kötendő megállapodásban.

Az MTI úgy tudja: az IMF elvárása az, hogy a készenléti hitelért cserébe Magyarország nagyjából 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajtson végre jövőre, és ne GDP-növekedéssel, hanem lassulással kalkuláljon.

A miniszterelnök az elmúlt hetekben többször beszélt arról, hogy az államnak a 2009-re tervezett 300 milliárd forintnál, ha lehet még több tartalékot kell képeznie, hogy - amennyiben szükséges - be tudjon avatkozni, és meg tudja a védeni a magyar embereket és cégeket a pénzügyi válság hatásaitól.

Az MTI információi szerint a kormányfő többféle lehetőséget kínál pártjának. A köztisztviselők esetében - a javaslat szerint - a kormány 2009-re nem garantálná, hogy kapnak 13. havi illetményt, vagyis ennek a forrását nem szerepeltetnék a jövő évi büdzsében. (A 13. havi illetmény kifizetésének módja éppen 2009-től változna, idén ugyanis még havi részletekben, jövőre pedig decemberben egy összegben kapnák ezt a juttatást.) A közszféra dolgozói átmenetileg jutalmat sem kaphatnának.

Az MTI értesülései szerint a 13. havi nyugdíj esetében több számítási módszer is a szocialisták elé kerül. Az egyik elképzelés szerint szűkebb kör kapná, mint most, vagyis csak azok lennének erre jogosultak, akik valóban inaktívak, és elérték a nyugdíjkorhatárt. Egy másik javaslat a 13. havi nyugdíj összegét maximalizálná, azaz a magas nyugdíjjal rendelkezők kevesebbet kapnának, mint most.

A miniszterelnök kedden az érdekképviseletekkel, majd az öt parlamenti párt képviselőivel konzultál, szerdán pedig a kormány tárgyalja - az egyeztetések során összeálló - csomagot.
A jövő évi költségvetés napokban benyújtott, második változata helyett a kormány nem nyújt be újat, hanem módosító indítványokkal szabja újra át a javaslatot.
A költségvetés módosulása az oka annak is, hogy az úgynevezett plafontörvény hétfői részletes vitáját elhalasztották.

Az elmúlt napokban szakértők 10-12,5 milliárd dollárra becsülték az IMF hitelkeret nagyságát, amire Magyarország számíthat.
Ami az IMF által nyújtandó készenléti hitel feltételeit illeti, úgy gondolták, hogy az várhatóan az államháztartási hiány további csökkentését, költségvetési plafon kitűzését és a nagy elosztási rendszerek karcsúsítását és reformját foglalja magába.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni részlegének elemzői úgy vélték: valószínűtlen, hogy az IMF Magyarország esetében ragaszkodni fog további nagyarányú költségvetési megszorításokhoz - a szükséges menetrendet megszabja az érvényes EU-s konvergenciaprogram -, inkább olyan szerkezeti jellegű intézkedésekre összpontosít, mint például a költségvetési kiadási plafon törvénybe iktatása.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
Ingyenes képzésekkel segítik a kézművesek versenyképességének javítását

Az Ipartestületek Országos Szövetsége szerint óriási a hiány többek közt vízszerelőkből, gázszerelőkből, szoba-festőkből. Teljes cikk

Fenyegető létbizonytalanság: Most igazán sokat tehetnek dolgozóikért a munkahelyek

Már nem a munkaerőhiány, hanem főként a létbizonytalanság okoz komoly gondot a munkahelyeken. Az áremelkedések, a rezsi növekedése és a magas... Teljes cikk

Duplájára emelkedik a munkába járás kedvezményes költségtérítése

Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez 30 forintra... Teljes cikk