Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Viszlát 13. havi bér és nyugdíj

A kormány felfüggesztené a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének és jutalmainak kifizetését, továbbá csökkentené a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keretet - tudta meg több forrásból az MTI hétfőn.

Az MTI értesülései szerint ezeket a javaslatokat viszi a miniszterelnök hétfőn este az MSZP elnöksége, majd a frakció elé, hogy a szocialistáktól mandátumot kapjon a keddi, általa kezdeményezett ötpárti megbeszélésre. Az egyeztetést azért hívta össze Gyurcsány Ferenc, hogy konzultáljon a parlamenti pártok képviselőivel arról, mivel értenek egyet, mit tudnak támogatni, és mit nem a Nemzetközi Valutalappal kötendő megállapodásban.

Az MTI úgy tudja: az IMF elvárása az, hogy a készenléti hitelért cserébe Magyarország nagyjából 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajtson végre jövőre, és ne GDP-növekedéssel, hanem lassulással kalkuláljon.

A miniszterelnök az elmúlt hetekben többször beszélt arról, hogy az államnak a 2009-re tervezett 300 milliárd forintnál, ha lehet még több tartalékot kell képeznie, hogy - amennyiben szükséges - be tudjon avatkozni, és meg tudja a védeni a magyar embereket és cégeket a pénzügyi válság hatásaitól.

Az MTI információi szerint a kormányfő többféle lehetőséget kínál pártjának. A köztisztviselők esetében - a javaslat szerint - a kormány 2009-re nem garantálná, hogy kapnak 13. havi illetményt, vagyis ennek a forrását nem szerepeltetnék a jövő évi büdzsében. (A 13. havi illetmény kifizetésének módja éppen 2009-től változna, idén ugyanis még havi részletekben, jövőre pedig decemberben egy összegben kapnák ezt a juttatást.) A közszféra dolgozói átmenetileg jutalmat sem kaphatnának.

Az MTI értesülései szerint a 13. havi nyugdíj esetében több számítási módszer is a szocialisták elé kerül. Az egyik elképzelés szerint szűkebb kör kapná, mint most, vagyis csak azok lennének erre jogosultak, akik valóban inaktívak, és elérték a nyugdíjkorhatárt. Egy másik javaslat a 13. havi nyugdíj összegét maximalizálná, azaz a magas nyugdíjjal rendelkezők kevesebbet kapnának, mint most.

A miniszterelnök kedden az érdekképviseletekkel, majd az öt parlamenti párt képviselőivel konzultál, szerdán pedig a kormány tárgyalja - az egyeztetések során összeálló - csomagot.
A jövő évi költségvetés napokban benyújtott, második változata helyett a kormány nem nyújt be újat, hanem módosító indítványokkal szabja újra át a javaslatot.
A költségvetés módosulása az oka annak is, hogy az úgynevezett plafontörvény hétfői részletes vitáját elhalasztották.

Az elmúlt napokban szakértők 10-12,5 milliárd dollárra becsülték az IMF hitelkeret nagyságát, amire Magyarország számíthat.
Ami az IMF által nyújtandó készenléti hitel feltételeit illeti, úgy gondolták, hogy az várhatóan az államháztartási hiány további csökkentését, költségvetési plafon kitűzését és a nagy elosztási rendszerek karcsúsítását és reformját foglalja magába.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni részlegének elemzői úgy vélték: valószínűtlen, hogy az IMF Magyarország esetében ragaszkodni fog további nagyarányú költségvetési megszorításokhoz - a szükséges menetrendet megszabja az érvényes EU-s konvergenciaprogram -, inkább olyan szerkezeti jellegű intézkedésekre összpontosít, mint például a költségvetési kiadási plafon törvénybe iktatása.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Íme a kormány terve a 300 ezer főnyi munkaerőpiaci tartalék mozgosítására

A munkaerőpiaci tartalékon belül nagyságrendileg 40 ezer fő rövidtávon elhelyezhető álláskereső - szögezte le Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági... Teljes cikk

130 milliárd forintnyi 0 százalékos hitelt kapnak a kkv-k

A GINOP Plusz program I. prioritásán keresztül a kormány a következő időszakban összesen 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások... Teljes cikk

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával... Teljes cikk