Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Vita a Munkaerőpiaci Alap felhasználásáról

Gúr Nádor, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke indokoltnak tartja az új munkahelyek létrehozásához nyújtott támogatás feltételeinek módosítását: egy-egy alkalmazott után több támogatást lehetne adni, illetve az ötnél kevesebb dolgozó foglalkoztatását vállaló cégek számára is lehetővé kellene tenni támogatás igénylését.

A Munkaerőpiaci Alapról tájékozódott hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága. Gúr Nándor (MSZP) a bizottság elnöke szerint indokolt lenne az új munkahelyek létrehozásához nyújtott - Munkaerőpiaci Alapból - támogatás feltételeinek módosítása, a jelenlegi előírásokkal ugyanis, kevesebb munkáltató ad be pályázatot mint korábban.

Az elnök elmondta, hogy például az egy-egy alkalmazott után több támogatást lehetne adni, illetve az ötnél kevesebb dolgozó foglalkoztatását vállaló cégek számára is lehetővé kellene tenni támogatás igénylését.

A Munkaerőpiaci Alap felhasználásáról szóló vitában először Bernáth Ildikó (Fidesz) alelnök foglalkozott azzal, hogy az új munkahelyek létrehozását - más támogatási eszközökkel összehasonlítva - igen alacsony összeggel, az idén csak 2,3 milliárd forinttal támogatja az alap.

Bódi András, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője válaszul példaként kiemelte, hogy az elmúlt évben még a rendelkezésre álló keretet se sikerült felhasználni a kevesebb érdeklődő miatt. Gúr Nándor erre reagált úgy, hogy aktualizálni kellene a pályázati feltételeket.

A 2007-ben rendelkezésre álló 1,8 milliárd forintból csaknem 2.000 új munkahely létrehozását vállalták a sikeres pályázók, a 2006-ban 1,8 milliárd forintból 1.815 új munkahelyet hoztak létre, 2005-ben pedig 1,5 milliárd forintból 1.704 munkahely létesülhetett.

A vitában Bernáth Ildikó kifogásolta még azt is, hogy az alap régiókhoz decentralizált összegéről érdemben nem dönthetnek a munkáltatók, munkavállalók és önkormányzatok képviselőiből álló, régiós munkaügyi tanácsok.

Fehér József, a Munaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) munkavállalói oldalának képviselője erre válaszolva elmondta: a helyi tanácsoknak jelenleg nincs döntési jogosítványuk, csak véleményt mondhatnak a pénzfelhasználásról. A szociális partnerek szerint is erősíteni lehetne a tanácsok hatáskörét helyi ügyekben.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter