Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Vita a Munkaerőpiaci Alap felhasználásáról

Gúr Nádor, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke indokoltnak tartja az új munkahelyek létrehozásához nyújtott támogatás feltételeinek módosítását: egy-egy alkalmazott után több támogatást lehetne adni, illetve az ötnél kevesebb dolgozó foglalkoztatását vállaló cégek számára is lehetővé kellene tenni támogatás igénylését.

A Munkaerőpiaci Alapról tájékozódott hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága. Gúr Nándor (MSZP) a bizottság elnöke szerint indokolt lenne az új munkahelyek létrehozásához nyújtott - Munkaerőpiaci Alapból - támogatás feltételeinek módosítása, a jelenlegi előírásokkal ugyanis, kevesebb munkáltató ad be pályázatot mint korábban.

Az elnök elmondta, hogy például az egy-egy alkalmazott után több támogatást lehetne adni, illetve az ötnél kevesebb dolgozó foglalkoztatását vállaló cégek számára is lehetővé kellene tenni támogatás igénylését.

A Munkaerőpiaci Alap felhasználásáról szóló vitában először Bernáth Ildikó (Fidesz) alelnök foglalkozott azzal, hogy az új munkahelyek létrehozását - más támogatási eszközökkel összehasonlítva - igen alacsony összeggel, az idén csak 2,3 milliárd forinttal támogatja az alap.

Bódi András, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője válaszul példaként kiemelte, hogy az elmúlt évben még a rendelkezésre álló keretet se sikerült felhasználni a kevesebb érdeklődő miatt. Gúr Nándor erre reagált úgy, hogy aktualizálni kellene a pályázati feltételeket.

A 2007-ben rendelkezésre álló 1,8 milliárd forintból csaknem 2.000 új munkahely létrehozását vállalták a sikeres pályázók, a 2006-ban 1,8 milliárd forintból 1.815 új munkahelyet hoztak létre, 2005-ben pedig 1,5 milliárd forintból 1.704 munkahely létesülhetett.

A vitában Bernáth Ildikó kifogásolta még azt is, hogy az alap régiókhoz decentralizált összegéről érdemben nem dönthetnek a munkáltatók, munkavállalók és önkormányzatok képviselőiből álló, régiós munkaügyi tanácsok.

Fehér József, a Munaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) munkavállalói oldalának képviselője erre válaszolva elmondta: a helyi tanácsoknak jelenleg nincs döntési jogosítványuk, csak véleményt mondhatnak a pénzfelhasználásról. A szociális partnerek szerint is erősíteni lehetne a tanácsok hatáskörét helyi ügyekben.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek