Megjelent: 10 éve

Vívmány vagy teher a gyes "Kádár lányainak"?

A teljes Kádár-korszakra jellemző volt a nők szerepének egyfajta kettőssége - derül ki a most megjelent "Kádár lányai - nők és nőpolitika a Kádár-korszakban" című könyvből, melynek szerzője az InfoRádiónak nyilatkozott.

Tóth Eszter Zsófia történész, a kötet egyik szerzője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ötvenes években a nagyberuházások idején munkára sarkallták az asszonyokat, később viszont már inkább a háztartás vezetését bízták volna a nőkre. Az ötvenes években, a nagyberuházások idején a lapok is azt sugallták, hogy a nők egyenjogúak, és minél több munkáskézre van szükség. Viszont később, amikor már kevésbé kellett a női munkaerő, akkor ez a hivatalos, politikai beszédekben is előtérbe kerül.

A gyest 1967-ben kezdték bevezetni. Az akkori olvasói levelekből kitűnt, hogy a gyest a külföld által is megirigyelhető vívmánynak tekintették, ugyanakkor konzerválta a hagyományos család modellt is, amely szerint a nőnek otthon, a tűzhely mellett van dolga. A történész úgy véli, a jelen nőpolitikájáról is elmondható, hogy a gyes tekinthető vívmánynak, de lehet ugyanakkor teher is. Érdekes, és ez szintén megjelent a korabeli vitákban, hogy a gyes-betegségként emlegetett tüneteket, a bezártság miatt jelentkező neurózist a bevezetés előtt nem ismerték.

InfoRádió
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter