Megjelent: 4 éve

10 tipp, ha nincs büdzsé outplacementre

Akár egy fős, akár csoportos létszámleépítésről beszélünk, érdemes gondoskodnunk az elbocsátott munkavállalóról. „Miért? Hiszen munkaerőhiány van, úgyis talál gyorsan állást!”- gondoljuk. Sajnos ez nem így van, a munkakeresés átlagos időtartama ma Magyarországon 16-19 hónap.

images

NEXON a bér- és humánügyvitel szakértője

Tartsa kézben munkaerőköltségeit, válasszon a NEXON megoldásai közül!
  • Szoftvereink mérhetővé teszik a munkavállalók teljesítményét, kiszűrik az erőforrás-gazdálkodási problémákat, így


További információ

A hosszú álláskeresési idő mellé párosul, hogy elveszíti önbizalmát az ember, sok esetben lelkileg nem tudja feldolgozni a történteket és akár betegség, vagy depresszió is kialakulhat belőle. Az egyik blogban olvastam egy fiatal lány kétségbeesett írását: „Anyukám elveszítette az állását és fontolgatja az öngyilkosságot, mit tegyek?” Ezek valós tényezők, melyben egy kis gondoskodással óriási segítséget adhatunk.

A minap egy barátom a facebookon írta, hogy nincs értelme az életének. Azonnal felvettem vele a kapcsolatot és kiderült, hogy egy éve nem találja a helyét, nem tud elhelyezkedni. Átbeszéltük telefonon az erősségeit, lehetőségeit, elkészítette az önéletrajzát, amit átbeszéltünk, majd 2-3 álláskeresési technikával, tippel, keresési módszerrel elindítottam, így rögtön motivált lett. Két hónapon belül jelentkezett, hogy elvállalt egy munkát, ami bár nem neki való, de pénzben jó. Most, 4 hónap után ismét kaptam tőle üzenetet, hogy köszöni a támogatást, rátalált álmai munkájára.

Mit tehet egy munkáltató?

Ha nincs pénzügyi lehetősége outplacement szolgáltatásra, akkor érdemes kialakítani egy cégen belüli gondoskodó csomagot.

Összegyűjtöttünk a belső HR szakembereknek 9 tippet:

1. Léteznek nonprofit jelleggel működő álláskereső klubok, mint pl: JOB KLUB. Ezek általában rendszeresen, hetente, havonta működnek és több álláskeresővel, sorstárssal is találkozhat a résztvevő. Ezeket a klubokat szakértők szervezik, kellő hozzáértéssel, felkészültséggel. Előnye továbbá, hogy sok esetben ingyenesek, vagy rendkívül kedvező díja van.

2. Online világunkban számtalan internetes álláskeresési blog működik, ezeket is lehet ajánlani az elbocsátott munkavállaló részére. Pár ilyen blog:
Jobangel blog
Menekülj előre blog
Add el magad blog
Kreatív álláskeresés

3. Abban az esetben, ha az elbocsátott munkavállaló visszatérő anyuka, akit nem tud tovább foglalkoztatni a munkáltató, speciálisan anyukáknak szóló klubot, szakértőt is javasoljunk.

4. A külső támogatás mellett a belső HR kolléga legalább egy – egy alkalommal, tanácsadás jelleggel, négyszemközt beszélgessen el a munkavállalóval. Hasznos segítség az önéletrajzok áttekintése, de még hasznosabb olyan témákat érinteni, amire nem gondolt a munkavállaló. A beszélgetéshez pár hasznos kérdés:

• Rendelkezik-e friss, jól strukturált pályázati anyaggal?
• Tisztában van céljaival? Mi az?
• Tisztában van tudásával, képességeivel, amivel ezt el tudja érni? Meséljen róla!
• Van-e olyan terület, amivel biztosítja magának a több lábon állást?
• Hogyan tudja magát hitelesen bemutatni egy interjún?

5. Egy-egy tanácsadást tökéletesen kiegészít pár jó szakkönyv ajánlása, amely az önismeretről, énmárkáról, karrierépítésről, álláskeresési technikákról szólnak. Ajánlás előtt javasolt átolvasni, valóban friss, aktuális információkat tartalmaz-e.

6. Nagyon ideális, ha a HR-es, „Álláskeresési kézikönyv”-et készít, amiben minden hasznos tudnivalót összegez, mint például:
• Hivatalos ügyek intézése munkaviszony megszűnése után
• Tippek az álláskereséshez: munkaerő-közvetítők, fejvadászok, online oldalak, alternatív lehetőségek
• Kihez fordulhatok segítségért? Elérhető támogatások
• Gyakran feltett interjúkérdések
• Mit néz a HR-es egy önéletrajzban, motivációs levélben?
• A célállítás, akciótervezés alapjai

7. Korrekt, ha a felmondás mellett referencia levél kiállításáról is gondoskodunk, melyben valóban a munkavállaló erősségei, eredményei szerepelnek. Olyan, amit egy HR szakember is szívesen olvas, és meggyőző ereje van.

8. Az a legideálisabb, ha nem csak referencia levelet adunk, hanem fel is hívjuk az összes olyan munkáltatót, munkaerő-közvetítőt, akivel jó kapcsolatot ápolunk, vagy akik a környéken munkaerőt keresnek, és mint ex-munkáltató, mi ajánljuk be az elbocsátott munkavállalót – persze, csak ha ezt őszintén tudjuk tenni.

9. Ha nagyobb leépítésről van szó, akkor feltétlenül érdemes bevonni a Munkaügyi Központ (Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztály) szakembereit is, akik pontos, hiteles információt adnak a munkavállalóknak az álláskeresési támogatásról, feltételiről. Lehetséges, hogy még egy munkaerő-piaci tréning megtartására is nyitottak lesznek!

10. Nem mindegy, hogyan közlik a munkavállalóval az elbocsátását. A HR feladata a vezető felkészítése, hogy a közlés a megfelelő kommunikációban, stílusban és keretek között történjen. Az elbocsátott munkavállalók nagy része az elbocsátás közlésének minőségére panaszkodik, és nem az elbocsátás tényére.
Ha van egy kis költségkeret a munkavállaló gondoskodó elbocsátására, vagy ha a munkavállalón látható komolyabb pszichés probléma, akkor mindenképpen ajánljuk felkészült outplacement szakértő bevonását, akár 1-2 alkalomra!

Egy outplacement komplex szolgáltatási csomag díja alacsonyabb, mint a munkavállaló egy havi bruttó bére. Így lehetséges, hogy plusz egy havi bérrel megegyező összeg kevesebb, mint az a kár, mint amit okozhat.


Csikós-Nagy Katalin
Job Evolution Nonprofit Kft.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az őszinteségnek ára van

Egy főkönyvelő története, aki el akarta végezni a munkáját, de ezzel azt érte el, hogy elbocsátották. A Vezetői Mesterműhely bloggerének, Andó... Teljes cikk

Így csökkentik a létszámot az autószektorban

Hagyják elszivárogni a munkaerőt az autóipari beszállítók, válaszul az ágazat lejtmenetére. A többség kivár, tömeges leépítést nem terveznek a... Teljes cikk

Jelek, hogy elbocsáthatnak

Bár manapság az ember általában nem évtizedekre tervez a munkahelyével, mégis kellemetlenül érintheti, ha nem ő dönt a váltásról, hanem... Teljes cikk